Dođi arhiva

Nedelja energije

Nedelja energije

Manifestacija Nedelja energije (Energy Week), koja se održava od ponedeljka 29. maja do petka 2. juna, uključiće Beograd na listu gradova sa programima u okviru Evropske nedelje održive energije (EU Sustainable Energy Week).

Cilj planiranih skupova i aktivnosti, za stručnu javnost i građane, je podizanje svesti o energetskoj održivosti i efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.

Svečano otvaranje „Nedelje energije” najavljeno je za 29. maj na platou ispred Skupštine grada, kada će biti održana „High level policy konferencija: Održiva energija za sve”, i radionice za učenike srednjih i osnovnih škola u Prirodnjačkom muzeju pod nazivom „Energetska efikasnost i primena obnovljivih izvora energije u praksi”.

Na platou ispred Starog dvora biće organizovan Sajam pozitivne energije, koji će građanima pružiti uvid u teme i planirane aktivnosti.

Drugog dana, na Mašinskom fakultetu, biće održan skup „Nove tehnologije u energetici”, nakon čega će svi zainteresovani posetioci moći da obiđu izložbu automobila tima Mašinskog fakulteta. Toga dana i „Beogradske elektrane” otvoriće svoja vrata za đake, studente i medije.

U sredu, 31. maja najavljeno je nekoliko konferencija u „Sava centru”.

U četvrtak 1. juna planiran je „Bike sharing program” na Adi Ciganliji, a poslednji dan, petak, rezervisan je za predstavljanje inovacija i novih tehnologija, istraživanja mladih pronalazača u “Ulici pozitivne energije” u centru grada.

Tokom Nedelje energije, građani će moći da se provozaju „Zelenom bus turom” eko-autobusom, posete Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike, obiđu tematsku izložbu u Francuskom institutu, ili izložbu „Ruben Salgado – solarni portreti” u Institutu „Servantes”.

Nedelju energije organizuju Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) i Sekretarijat za energetiku Grada Beograda, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

 

Najnovije