Dođi arhiva

Nova umetnost Kosmeta

Nova umetnost Kosmeta

Od 27. do 29. juna u Garaži (Bulevar vojvode Mišića 49) biće održan festival Preko svake granice sa podnaslovom „Nova umetnost Kosmeta“.

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici je organizator festivala „integracije, suživota i prožimanja Srba sa Srbima, kao i svih drugih građana Srbije sa svim trećim građanima Srbije“.

Festival Preko svake granice je prezentacija radova kosovskih umetnika, umetnika rođenih na Kosovu i/ili raseljenih sa Kosova, kao i umetničkih produkcija nastalih u saradnji kosovske i pokosovske umetničke scene, sa scenom iz Srbije u užem, još užem i najužem smislu.

Cilj festivala je da se u Beogradu svi osete dobrodošlim. U saopštenju je istaknuto:

„Simbolično organizovan u vreme Vidovdana, program festivala omogućiće publici da vidi Kosovo i Metohiju onakve kakvim ih nikada nisu videli u vestima, reportažama, epskoj poeziji i mitologiji.

Urbano Kosovo. Postdramsko Kosovo.
Pankersko Kosovo. Džezersko Kosovo. Luna-park Kosovo.
Kosmos Kosovo. Hotel Kosovo. Metro Kosovo.
Metkos Kosovo. Kostur Kosovo.
Krosover Kosovo. Kosovo Iskosa. Dosta Kosovo!
Progresivno. Inovativno. Alternativno.

Kosovo na kom se živi i radi. Ne Kosovo za koje se gine.
Kosovo savremene, umetničke hiperprodukcije.
Novo Kosovo nove istorije“.

Pozorišni program festivala čine produkcije Narodnog pozorišta u Prištini nastale u okviru pozorišne sezone 2016/17 s naslovom „Preko svake granice“. To su predstave „Ujednjenje ili smrt 1918“, „Sestre 999“ kao i predstava „Bajpas Srbija“ (bb) koja će, na Festivalu, imati svoje premijerno izvođenje.

Pored predstava, publika će imati priliku da pogleda fotografsku izložbu koja dokumentuje rad Narodnog pozorišta u Prištini; da posluša svirke bendova sa kosmetske scene, prisustvuje tribini „Vidov Dan ili Noć“, pogleda projekcije filmova, ali i da se zabavi u Rolerkosmet luna-parku koji uključuje katapult za povratnike i niz igara kojima se simulira život kosovskog i pokosovskog stanovništva.

Art-medija komuna Garaža je nov prostor i platforma za okupljanje mladih umetnika i profesionalaca. Nalazi se u Bulevaru vojvode Mišića, odmah iza tramvjaske okretnice ili preko puta Hale 1 Beogradskog sajma. Ima mesta za parking.

Vest je preuzeta sa sajta Dan u Beogradu, gde možete pronaći više informacija o samom programu.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije