NOktobar - mesec norveške kulture

Oktobarski dani su odbrojani jer počinje NOktobar. Pripremite se za drugu stranu norveške kulture i to na različitim lokacijama. Program je napravljen tako da možete da stignete na sve događaje, ali morate bar na jedan.

Jedan od najzanačajnijih norveških i evropskih savremenih pisaca, Norvežanin Erlend Lu će 10. oktobra u Kinoteci svečano otvoriti filmsku nedelju, zajedno sa Jan Erik Holstom, norveškim kritičarem i nekadašnjim direktorom Norveškog filmskog instituta.

Pod nazivom Bele noći, mračni dani, ovogodišnji NOktobar vas najpre vodi do najsvetlijih i najmračnijih strana Norveške preko filmskih ostvarenja čuvenih norveških pisaca Erlend Lua i Gunara Stalesena. Od 9 – 15. oktobra publika će imati prilike da uživa u norveškim filmovima starije i novije produkcije: Prohujalo sa ženom (2008), Gorki cvetovi (2007), Žene u frižideru (2008), Pali anđeli (2008), animirani Kurt postaje zao… Ovu filmovi se u novembru sele u Prokuplje.

Nakon velikog uspeha u Beogradu, Zagrebu, Podgorici i drugim gradovima, izložba Dodir stakla se 17. oktobra u okviru NOktobra seli u Narodni muzej Valjevo na radost svih ljubitelja i ljubiteljki nordijskog dizajna. Dizajn koji možete pogledati na ovoj izložbi do 19. novembra na mnogo načina odražava narode i društva nordijske regije, kao i uticaj nordijske geografije, istorije i vrednosti. Dela su proizvedena u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovali u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. 

U isto vreme, u Centru za kulturu u Valjevu će 19. oktobra u okviru Dana nordijskog filma i NOktobra biti prikazan film Ostati živ.

Istog dana, 19. oktobra na Musicology Barcaffe Sessions stiže Bernhoft, solo projekat multiinstrumentaliste i kompozitora Jarla Bernhofta. On je postao poznat po svojim složenim i fascinantnim živim nastupima, zbog čega je 2014. dobio i nominaciju za nagradu Gremi za Najbolji R'n'B album. Posebno sam srećan kada dolazim prvi put u neku zemlju i jedva čekam da se predstavim Srbiji, izjavio je uoči nastupa.

Kao i svake godine, Norvežani su neizostavni na Beogradskom džez festivalu. Ovog NOktobra (26. oktobra) će se publici predstaviti saksofonista Marius Neset poznat po svom ekspresivnom izrazu u raznovrsnim orkuženjima, od kombo sastava, preko big bendova, do klasičnih kamernih orkestara. Tri dana kasnije, norveški kontrabasista Mats Ejlertsen dolazi sa svojim internacionalnim septetom Rubicon, koji se u potpunosti oslanja na novu eklektičnu estetiku. Njime će se Ejlertsen premijerno predstaviti ovdašnjoj publici.

Nakon intezivnog muzičkog programa, slike čarobnih skulptura u pejsažima norveškog Nordlanda će biti izložene u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu od 3-22. novembraOva putujuća izložba obuhvata radove umetnika iz 18 zemalja.

NOktobar je ove godine zašao i u Slobodnu zonu i dovodi nam film norveškog autora Mortena Travika i Uġisa Oltea koji će 1. novembra filmom Dan  oslobođenja otvoriti ovogodišnji festival Slobodna zona u Centru Sava. Morten Traavik i Uġis Olte su stigli tamo gde je retko ko pre njih bio i na iznenađujuće suptilan način zabeležili sudar ideologija i kultura ali i pokušaj istinskog kontakta između članova ex-jugoslovenske art rok grupe i njihovih domaćina.

Ni najmlađi nisu zapostavljeni. U okviru ovogodišnjeg Kids Fest-a pod sloganom Pod filmskim kišobranom, od 1-7. novembra će u Dečjem kultunom centru i po bioskopima u Beogradu biti prikazana dva norveška filma: Mali traktor Fergi 22 i U šumi Haki Baki.

Za ulaznice za sve događaje, molimo vas kontaktirajte organizatore.

Autor fotografije: manolofranco

10. Oct 2017.
Uredništvo
Poslednji tekstovi