Kulturica

Kulturica je festival dramskih sekcija srednjih škola koji se realizuje drugu godinu zaredom. Održava se u Akademiji 28, a učestvuje šest beogradskih srednjih škola tokom dva festivalska dana 6. i 7. novembra. Prvog dana nastupaju Šesta, Deseta beogradska gimnazija i PKB srednja škola, dok drugog dana nastupaju Četvrta, Deveta i Dvanaesta beogradska gimnazija. Oba festivalska dana se otvaraju u 17 časova. Karte su u prodaji od utorka 31. oktobra, po ceni od 200 dinara, na blagajni Akademije 28 i važe za jedan festivalski dan!

Na kraju svakog dana, biće izabrana pobednička predstava i dodeljene nagrade za najboljeg glavnog glumca i glumicu, kao i za najbolju sporednu ulogu. Pobedničke predstave imaće i priliku da učestvuju u kulturnoj manifestaciji Noć pozorišta koja se održava 25. novembra u Beogradu.

Plan programa za oba dana:

17 - 17:10 h  Otvaranje festivala

17:10 - 18:10 h Prva predstava

18:10 - 18:20 h Pauza

18:20 - 19:20 h Druga predstava

19:20 - 19:30 h Druga pauza

19:30 - 20:30 h Treća predstava

20:30 - 21:00 h Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Ekipa Šeste beogradske gimnazije izvodiće dramu Borislava Pekića Generali ili Srodstvo po oružju o dva oficira, brigadnom đeneralu u penziji Đorđiju Njegovanu i pukovniku Blauringu. Putem njihovih strateških ekspertiza i analiza, sve vojske sveta postaju olovni vojnici u stravičnoj dečjoj igri sa milionima žrtava.

Ekipa Desete beogradske gimnazije izvodi predstavu U potpalublju rađenu po istoimenom debitantskom romanu ovenčanim Ninovom nagradom. Radnja je smeštena u vreme početka rata u SFRJ, 1991. godine.

Ekipa srednje PKB škole izvodi predstavu Od krovova do perona koja oslikava stanje u državi, društvu i porodici kroz duše tri mlada ljubavna para. Različite percepcije vremena u kome žive, određuju njihove dalje puteve. Uprkos sukobima i razlikama, oni uspevaju da razviju empatiju , da budu oslonac jedni drugima i prihvate put nade i ljubavi.

Ekipa Četvrte beogradske gimnazije izvodi predstavu Sve o smrti, omaž kultnom filmu All That Jazz. U centru radnje je nadareni koreograf koga je sopstveni nagon, doveo do uništenja. Radnja prikazuje put čoveka koji pred smrt doživljava neobične susrete da stvarnim i nestvarnim, prožeto muzičkim i plesnim numerama.

Ekipa Devete beogradske gimnazije izvodi predstavu Nada koja predstavlja skup monologa o ljudskoj usamljenosti. Svedena na minimum scenskog prostora u odsustvu scenografije, ona samo naglašava individualnost i  patnju ljudskog bića.

Ekipa Dvanaeste beogradske gimnazije izvodiće predstavu 3096 dana, baziranu na priči Nataše Kampuš, koja je 3096 dana provela u podrumu svog otmičara Volfganga Priklopila. Na sceni se odvijaju dve radnje - policijska stanica u kojoj Nataša daje izveštaj odmah po bekstvu i život u njenoj sobi.

Cilj festivala je da podrži mlade i talentovane ljude, dok sa druge strane promoviše kulturu i umetnost među mladima. Kulturica će i ove godine biti podržana od strane brojnih pozorišta, muzeja, izdavačkih kuća i medija, dok će se kao žiri samog festivala pojaviti brojna poznata lica naše, kako pozorišne tako i filmske scene.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Autorka: Teodora Janković

30. Oct 2017.
Uredništvo
Poslednji tekstovi