Američki Pop Art u Beogradu

Galerija Visconti Fine Art, koja je osnovana 1973. godine u Milanu, a sada ima predstavništvo u Ljubljani, omogućiče široj publici da upozna radove najpoznatijih i najpopularnijih svetskih imena američkog pop arta.

Izložba koja obuhvata preko 110 originalnih radova u različitim tehnikama, najuglednijih umetnika ovoga pravca kao što su: Endi Vorhol, Roj Lihtenštajn, Robert Raušenberg, Džejms Rozenkvist, Džon Čembrlen i Tom Veselman biće održana u Kući Legata, Kneza Mihaila 46 u Beogradu od 12. januara do 11. marta

Svečano otvaranje je u petak, 12. januara u 19h. 

Izložba obuhvata grafike američkih pop art umetnika Roja Lihtenštajna, Džona Čembrlena, Roberta Raušenberga, Džejmsa Rozenkvista, Endi Vorhola i Toma Veselmana, koja je inspirisana svakodnevnim životom i postavljanjem trivijalnih motiva u umetničku formu.

Pop art umetnici tako otvaraju mnoga pitanja statusa umetnika, kao i pitanja koja se tiču odnosa savremenog života i savremene umetnosti. Na taj način pružaju veliku mogućnost reflektovanja socijalnog konteksta u umetničku formu. Naše vreme zahteva tu vrstu refleksije jer su stavovi koje su pop artisti u jednom vremenu izrazili u svojim delima važeći i danas u savremenom društvu.

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60tih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Postavku izložbe čini preko 100 grafika u tehnikama sito štampe, bakropisa i kombinovanoj tehnici.

Izložba Američki Pop Art bit će održana u Kući legata, renomiranoj galeriji u srcu Beograda u Knez Mihailovoj ulici.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

08. Jan 2018.
Uredništvo
Poslednji tekstovi