VI Festival evropskog filma u Beogradu

Nakon uspešno održanih projekcija tokom 2017. godine u čak 10 gradova u Srbiji, Festival evropskog filma konačno i u Beogradu!

Ljubitelji sedme umetnosti moći će da uživaju u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije u periodu od ponedeljka, 22. januara, sve do subote, 27. januara 2018. godine.

Tokom 6 festivalskih dana biće prikazano 10 filmova iz Danske, Belgije, Hrvatske, Austrije, Grčke, Kipra, Slovačke, Holandije, Portugalije i Švedske. Sve projekcije počinju u 18h i 20:30h, a festival se održava u amfiteatru EU info centra (Kralja Milana 7, Beograd).

Ulaz je besplatan, ali uz ulaznice koje se mogu preuzeti u EU info centru u Beogradu, od ponedeljka 15. januara radnim danima 10 - 19h. Za više informacija obratite se putem e-maila na marija.stevuljevic@euinfo.rs ili na 011/4045400.

Festival otvara grčka drama Tišina, projekcijom koja počinje 22. januara u 18h, nakon čega sledi razgovor sa rediteljem i koktel.

Nabavite svoje besplatne ulaznice na vreme!

Festival evropskog filma #EUfilmFest se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji. 

Raspored projekcija:

22. JANUAR - PONEDELJAK

- 18h Tišina (Silent, Grčka, 2015, 92 min) DRAMA

Režija: Yorgos Gkikapeppas
Mlada operska pevačica pokušava da vrati svoj glas, koji gubi usled iznenadne slabosti koja blokira njen mozak da kontroliše glas. Primorana da se vrati u Grčku, nakon života u inostranstvu, ona je uverena da je njena karijera završena.

23. JANUAR - UTORAK

- 18h Noć od 1000 sati (Night of a 1000 Hours, Austrija, 2016, 92 min) MISTERIJA, TRILER
Režija: Virgil Widrich
Jedna noć, jedno ubistvo – zabranjena strast i velika porodična tajna. Kada se porodica Ulih okupi jedne večeri, i mrtvi se pojavljuju iz prošlosti. Dok se rođaci bore za kontrolu nad porodičnim poslom, „umrli“ preci otkrivaju kako je bogatsvo porodice zapravo stečeno. 

- 20:30h Let kući (Flying Home, Belgija, 2014, 95 min) DRAMA, ROMANSA

Kolin Montgomeri, biznismen sa Vol Strita dobio je zadatak da pregovara posao sa bogatim šeikom sa rokom od nedelju dana, inače će izgubiti posao. Da bi impresionirao šeika, odlazi u Belgiju na trku golubova. Sve se menja kada se na putu zaljubi u unuku vlasnika golubova…

24. JANUAR - SREDA

- 18h Ključevi, kuća, ogledalo ((NØGLE HUS SPEJL, Danska, 2015, 92 min) DRAMA, ROMANSA

Režija: Michael Noer
Lily i Max su u braku više od 50 godina. Sada žive u staračkom domu, pošto je Maxu nakon šloga potrebna stalna nega. Lily je uvek stavljala Maxove potrebe na prvo mesto. Međutim, u sobu pored se doseljava novi stanar staračkog doma, koga zovu Pilot. Nekonvencionalan i pun života, Pilot odmah šarmira Lily. Lily se zaljubljuje, ali to nailazi na osudu i njene porodice i ostalih stanovnika doma. Uprkos nerazumevanju okoline, Lily odlučuje da se bori za slobodu i bekstvo iz nevidljivog zatvora na koji ju je život osudio.

- 20:30h Halimin put (Hrvatska, 2012, 93 min) DRAMA

Režija: Arsen Ostojić
Dirljiva priča o dve žene koje dele jedno majčinstvo u posleratnoj bosanskoj Krajini, tačnije, priča o dobroćudnoj Halimi koja pokušava pronaći svog nestalog sina, svesna kako je jedini način da uspe u svojoj nameri taj da pronađe svoju nećaku koja je s njim na poseban način povezana, a koju niko nije video već dvadesetak godina…

25. JANUAR - ČETVRTAK

- 18h Član porodice (Family member, Kipar, 2015, 104 min) DRAMA

Režija: Marinos Kartikkis
Đorđe i Sofija pokušavaju da se izbore sa finansijskim problemima. Deda im pomaže od svoje penzije. Kada deda iznenada umire, oni odlučuju da ćute o tome kako bi i dalje dobijali njegovu penziju.

- 20:30h Sloboda pod teretom (Freedom under Load, Slovačka, 2016, 61 min) DOKUMENTARNI

Režija: Pavol Barabáš 
Sa stotinu kilograma na leđima suočavaju se sa olujama, mećavama i dubokim snegom. U ovom filmu upoznaćete se sa najstarijom generacijom nosača na planini High Tatras, koji se penju sa zalihama na leđima svaki dan. Otkrivamo zašto su izabrali ovakav način života i zašto oni ostaju poslednji Mohikanci na evropskom kontinentu. I možda ćemo saznati nešto više o sopstvenom teretu koji nosimo.

26. JANUAR - PETAK

- 18h Iznenađenje (The surprise, Holandija, 2015, 111 min) ROMANSA, KOMEDIJA

Režija: Mike van Diem
Utučeni milioner potpisuje ugovor sa jednom kompanijom kako bi okončao svoj život kad najmanje očekuje. Dok bira svoj kovčeg, sreće mladu ženu koja radi isto to i oni se odmah zaljubljuju jedno u drugo. Problem nastaje, kada oni pokušavaju da ponište ugovore koje su potpisali.

- 20:30h Smrt Karlosa Gardela (A morte de Carlos Gardel, Portugalija, 2011, 85 min) DRAMA

Režija: Solveig Nordlund
Baziran je na romanu koji je napisao Antonio Lobo Antunes, jedan od najznačajnijih portugalskih pisaca. Nuno je mladi narkoman u komi. Tokom 2 dana on balansira između života i smrti. Svaki od njegovih rođaka evocira ličnu mrežu uspomena. Njegov otac Alvaro, okupiran tangom, odbija da prihvati realnost i meša imitatora sa svojim omiljenim tango pevačem Karlosom Gardelom. Splet ukršenih nedostataka i neispunjenih želja, gde uvek postoji latentna krivica, vodi nas kroz prošlost i sadašnjost Nuna i njegove porodice. 

27. JANUAR - SUBOTA

- 18h Stokholmske priče (Stokholms stories, Švedska, 2013, 97 min) DRAMA

Režija: Karin Falen
"Stokholmske priče" je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret?

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

09. Jan 2018.
Uredništvo
Poslednji tekstovi