Dani italijanske kulture

Tim povodom, Kulturni centar Grad predstavlja dva događaja u okviru kojih će publika imati priliku da se upozna sa savremenom italijanskom džez scenom, ali i da sazna nešto o uspehu italijanske popularne muzike u Istočnoj Evropi u posleratnim decenijama.

U utorak, 10. aprila od 21h, biće održan koncert grupe Sudoku Killer, eksperimentalnog jazz / noise / psychedelic sastava iz Italije koji će prvi put nastupiti u Beogradu.

Tim povodom, posle šest godina, ponovo će biti na okupu i Belgrade Noise Trio.

U sredu, 11. aprila od 20h, biće prikazan dokumentarni film Italiani veri koji svedoči o popularnosti italijanske muzike u nekadašnjim zemljama Sovjetskog Saveza.

Film je zasnovan na razgovorima sa najvažnijim protagonistima ovog velikog uspeha, sa italijanskim pevačima i ruskim pevačima koji su sarađivali sa njima, kao i sa predstavnicima sanktpeterburške underground scene. Posle projekcije filma sledi i razgovor sa rediteljem Markom Rafainijem i Frančeskom Rolandi.

Dana 11. aprila od 17:30h u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biće predstavljena knjiga Frančeske Rolandi Con ventiquattromila baci. L’influenza della cultura di massa italiana in Jugoslavia (1955-1965).

Knjiga se bavi uticajem italijanske popularne kulture na socijalističku Jugoslaviju kroz muziku, film, modu i potrošačko društvo. U deceniji otvaranja jugoslovenskog društva, italijanska popularna kultura delovala je kao filter, posredujući između domaćih vrednosti i novih trendova modernizacije.

Pored autorke, učestvuju i prof. Snežana Milinković, kao i Davide Skalmani, direktor Instituta. Prezentacija će se održati na italijanskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod na srpski.

Izvor: Dan u Beogradu

05. Apr 2018.
Uredništvo
Poslednji tekstovi