Pobede i pobednici

Karta u jednoj ruci, ruka u drugoj. Šta je još potrebno za Noć muzeja?

Uvek tu sredinu, odnosno drugu polovinu maja (zavisi od godine do godine) svi čekamo otvorenih očiju za noć pobede, u kojoj smo svi mi pobednici. Noć koja počinje već u 17 časova i kada se svi razbežimo po najrazličitijim krajevima grada; obučemo se najudobnije, lagane rančeve stavimo na leđa (sa, podrazumeva se, samo onim najosnovnijim – vodom i malim čokoladicama) i dragu nam osobu povedemo sa sobom.

Kuda ćemo?                                                                        

Šta ćemo prvo da obiđemo?

Gde definitivno MORAMO da idemo iako će redovi biti enormno dugi?

Ovogodišnja, 15. po redu, Noć muzeja biće održana 19. maja. Programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv Pobedei pobednici. Ove, 2018. godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja. Ovogodišnja manifestacija ima za cilj da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe - pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim. Ovogodišnja, 15. Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

Za potrebe beogradskih programa, pripremljenih samo za ovu priliku, traže se dobrovoljci za realizaciju vođenih tura i kreiranje izložbenih postavki u muzejima i drugim institucijama kulture. Kratku biografiju uz ime i prezime i kontakt telefon pošalji na mejl koordinacija@nocmuzeja.rs do 16.  aprila.

Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine, a predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

12. Apr 2018.
Uredništvo
Poslednji tekstovi