Nedelja finskog filma u Beogradu

Od 19. do 23. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana četvrta Nedelja finskog filma u Beogradu pod sloganom Topli.

Devet vrlo posebnih filmova koji se međusobno razlikuju i po temama i po formi predstavljaju presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno onaj njen deo koji do sada nismo imali prilike da vidimo u redovnom bioskopskom repertoaru ili na domaćim festivalima.

Raznovrsnost igranog i dokumenatrnog filma pružiće mogućnost da otkrijemo jedan deo Evrope koji samo izgleda daleko, skriveno i hladno, ali je u stvari blizu, pun topline, jer potreba za ljubavlju, prijateljstvom, porodicom, istinom, pravdom i hrabrošću je univerzalna. O svemu tome govore ovi filmovi.

Jedan od najuzbudljivijih dokumentaraca prošle godine prikazan na Berlinskom festivalu, na ličan, poetski i topao način priča intimnu priču o jednoj ženi i njenoj porodičnoj istoriji; tinejdžerke u Finskoj otkrivaju svoju strast prema staroj igri sa drvenim konjem; odluka haškog optuženika da se susretne sa svojim žrtvama pokrenuće lavinu emocija, dok sirijske izbeglice preko istočne Evrope pokušavaju da se domognu normalnog života.

Pored dokumentarnih filmova tu su i uzbudljivi igrani filmovi koji se bave komplikovanim porodičnim odnosima; potrebom za slobodnom ljubavlju; preranim odrastanjem; nezrelim roditeljima; ubijanjem kućnih ljubimaca i osvetom.

Ekskluzivnost ovih projekcija učiniće i gosti iz Finske, autori filmova: Teemu Nikki, reditelj filma EutanazistaAri Matikainen, producent filma NeoproštenoKaarle Aho, producent filmova Mala krila, Zakon zemlje i Dobri poštar, i Jaana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda.

Karte po ceni od 250 dinara u predprodaji se mogu naći na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograd.

Manifestaciju će svečano otvoriti Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji, u četvrtak 19. aprila u 20h.

Bijenalnu reviju Nedelja finskog filma organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Srbiji. 

4. Nedelja finskog filma – program

Četvrtak, 19. april
20h Svečano otvaranje
Mala krila / Little Wing
r. Selma Vilhunen

Petak, 20. april
19h Kaisa i čarobna šuma
Kaisa and the enchanted forest
r. Katja Gauriloff

21h Eutanazista
Euthanizer
r. Teemu Nikki

Subota, 21. april
19h Neoprošteno
The Unforgiven
r. Lars Feldballe Petersen

21h Zakon zemlje
Law of the Land
r. Jussi Hiltunen

Nedelja, 22. april
19h Dobri poštar
The Good Postman
r. Tonisalv Hristov

21h Zvezdani dečaci
Star Boys
r. Visa Koiso-Kanttila

Ponedeljak, 23. april
19h Hobihors revolucija
Hobbyhorse revolution
r. Selma Vilhunen

21h Zemlja čuda
Wonderland
r. Inari Niemi

Tekst je preuzet sa portala Dan u Beogradu.

16. Apr 2018.
Uredništvo
Poslednji tekstovi