Dođi

Mladi arhitekti iz Evrope i Srbije preuređuju

Mladi arhitekti iz Evrope i Srbije preuređuju

U okviru platforme Budućnost arhitekture, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture 2016 bavila se neuralgičnim tačkama grada Beograda, pokušavajući da mapira mesta kojima su potrebne nova energija i namena. Naredne, 2017. godine, u centru pažnje su bila beogradska predgrađa. Ove godine BINA tim ide korak dalјe i u fokus stavlja jedno predgrađe – Ledine, i radionicu Bus stop facelift.

O tome zbog čega je FA tim odabrao Ledine kao lokalciju radionica, Aleksandar Kotevski, jedan od koordinatora BINA projekata, kaže:

Vođeni idejom da problem treba rešavati i ove godine smo se posvetili pitanjima predgrađa. Prethodnih godina smo razmenjivali priče o problemima i načinima rešavanja problema obodnih naselja mnogih gradova u svetu i još tada smo prepoznali Ledine kao mesto za moguće intervencije. Ove godine nastavljamo rad na toj lokaciji u želji da ostvarimo što bolji efekat putem kontinualnog i udruženog kreativnog rada na jednom istom poligonu.

Namera projekta Bus stop facelift je da na konkretnim primerima mini-lokacija, na pet autobuskih stajališta u Ledinama, mladi arhitekti iz Srbije i inostranstva pokušaju da sprovedu prostorne intervencije i to kroz sve faze - od analize lokacije, anketiranja građana, idejnih rešenja, javne rasprave - do razvoja projekta i realizacije. Sa tim ciljem biće organizovane kreativne radionice na kojima će odabrani timovi dizajnera rekonstruisati zapuštena autobuska stajališta u naselju Ledine. Te male intervencije biće realizovane kroz saradnju izabranih timova sa lokalnim stanovništvom - komšijama, zanatskim radionicama, đacima i profesorima škole Vlada Obradović Kameni, uz koordinaciju BINA tima.

Prema rečima Aleksandra Kotevskog, značaj ovakvog projekta ogleda se upravo u uključivanju lokalne zajednice:

Želimo da u proces osmišljavanja i stvaranja ovih malih gradskih prostora uključimo sve one koji treba da se pitaju o tome kako prostor treba da izgleda: neposredne korisnike, dizajnere, stručnjake iz raznih oblasti, ali i nadležne koji upravljaju javnim sadržajem i predstavnike lokalne uprave.

Realizatori ovog projekta su pet timova arhitekata: Adamička.Broma (Poljska), SKREI (Portugal), Škola arhitektonskog razmišljanja za decu (Belorusija), SMiA (Španija) i MELEEM (Makedonija) koji su učestvovali na javnom pozivu platforme „Budućnost arhitekture“, zajedno sa timom iz Beograda koji čine  studenti  Fakulteta primenjenih umetnosti.  Izabrani  timovi će realizovati svoje ideje  u saradnji sa timom BINA i internacionalnom grupom mentora i kustosa Bilјanom Branković (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd), Bredom  Bizjak (Društvo arhitekata Istre), Mihalom  Duda  i Malgožatom  Devozges Cuber (Muzej arhitekture iz Vroclava).  

Evropska platforma Budućnost arhitekture (Future Architecture), koju kofinansira program Kreativna Evropa (2018/2021), ušla je posle prvog dvogodišnjeg u drugi, četvorogodišnji ciklus. Platforma okuplјa veliki broj institucija i organizacija (20) iz šesnaest evropskih zemalјa, sa namerom da predstavi vizije budućnosti arhitekture iz perspektive generacije profesionalaca koji tek stupaju na scenu, i koji će biti odgovorni za budućnost građene sredine u kojoj ćemo živeti. Namera platforme je da rad izabranih autora predstavi u što većem broju zemalјa i tako omogući uspostavlјanje novih kontakata i oblika saradnje sa izabranim autorima i između organizacija-članica platforme.

 

Najnovije