Dođi

Veliko ratno ostrvo: Ekološke pešačke ture

Tokom jula i avgusta građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, građani će u toku šetnje saznati o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, brojnoj i raznovrsnoj ptičjoj populaciji, posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama.

Verliko ratno ostrvo vodom razdvojeno od urbanog jezgra prestonice Srbije pruža svakom posetiocu nesvakidašnji doživljaj.

Sa ostrva, prema jugu i jugoistoku pruža se pogled na tvrđavu, siluetu starog Beograda sa istaknutim zvonikom Saborne crkve.

Ka severozapadu, liniju vode Dunavca sledi uređeni kej sastarim centrom Zemuna, kojim dominira kula na Gardošu, a dinamična panorama visokih solitera, izgrađenih posle Drugog svetskog rata, prati obalu do ušća Save.

Za šetnju postoje dve staze, duža 3,2 kilometra i kraća 1,6 kilometara i svako po svojim mogućnostima može da se opredeli za jednu od ove dve.

Ture će se održavati svakog utorka i petka od 11h i trajaće dva sata.

Prvi termin je 3. jul, a poslednji 31. avgust 2018. godine.

Predviđeno je da mesto okupljanja bude na izlasku sa pontonskog mosta na plaži „Lido“. Potrebno je poneti flašicu sa vodom i adekvatno se obući.

Kontakt za prijavu je 062/8019-067 (Zoran Mutavdžić, savetnik na poslovima zaštite životne sredine). 

Preuzeto sa sajta Dan u Beogradu.

Najnovije