DŽEZ ZA DŽ: Mona Nheili Trio

Džez za Dž

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom beogradskom džez scenom, koji je započet 2013. godine, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ”. Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače. Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Subota, 15. septembar, rezervisana je za nastup učenika džez odseka srednje muzičke škole Stanković koji su okupljeni u Mona Nheili Trio, u sastavu: Mona Nheili (klavijatura), Dunja Popović (kontrabas) i Bogdan Đurđević (bubnjevi), a kao specijalna gošća sa njima će u nekoliko numera nastupiti i Iva Pažin (klavijatura).

Mona Nheili nakon završene niže muzičke škole, gde je sticala klasično muzičko obrazovanje, upisuje srednju muzičku školu „Stanković” – džez odsek, instrument – klavir u klasi prof. Aleksandra Grujića i prof. Andreje Hristića. Trenutno pohađa završnu godinu zajedno sa ostalim članovima ovog sastava – Dunjom Popović na kontrabasu i Bogdanom Đurđevićem na bubnjevima. Bend je u ovom ili proširenom sastavu bio učesnik Music Meeting-a u organiziciji Jazz Fest-a Sarajevo kao i različitih nastupa u organiziciji Doma omladine Beograda i SMŠ „Stanković”. Na repertoaru ovog tria nalaze se džez standardi u aranžmanima članova sastava.

Dunja Popović je učenica četvrtog razreda kontrabasa džez odseka SMŠ „Stanković” i klasičnog odseka za kontrabas SMŠ „Mokranjac”. Bila je deo mnogih manifestacija kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj muzičkoj sceni. Pored klupskih svirki bila je učesnik mnogih džez dešavanja među kojima su između ostalog Jazz Fest Sarajevo i Pančevački džez festival, dok je klasičnu muziku svirala u orkestrima Norveške, Rortugalije, Rumunije i Nemačke.

Bogdan Đurđević je učenik četvrtog razreda SMŠ „Stanković”– džez odsek, instrument – bubnjevi u klasi prof. Dušana Ivaniševića, i četvrti razred SMŠ“Josip Slavenski” – odsek za udaraljke, u klasi prof. Mione Backović, instrumenti: doboš, marimba, timpani, vibrafon. Tokom dosadašnjeg školovanja osvojio je nekoliko važnih nagrada na međunarodnim takmičenjima udaraljki u svojim kategorijama i bio finalista takmičenja “The Best Musical Mind” – prvog takmičenja u balkanskom regionu iz oblasti savremene muzike. Od marta 2017. je stalni član benda „ZEMLJA GRUVA” sa kojim je imao preko 40 koncerata u zemlji i inostranstvu. Takođe je sarađivao i svirao sa poznatim muzičarima i bendovima na domaćoj sceni kao što su: Vasil Hadžimanov, Dušan Jevtović Trio, Schime Trio, Manivi, Lena Kovačevic i mnogi drugi.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na popularnom Zidiću Doma omladine Beograda, odnosno na Platou Milana Mladenovića (u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine Beograda).

10. Sep 2018.
Milana Veljko
Poslednji tekstovi