Dođi

Dani evropske baštine u Muzeju afričke umetnosti

Dani evropske baštine u Muzeju afričke umetnosti

I tokom 2018. godine, posebno kreiranim programima Muzej afričke umetnosti se pridružuje manifestaciji „Dani evropske baštine 2018” sa željom da se predstavi svu+a raznolikost i bogatstvo kultura, tradicije i običaja afričkih naroda kao neodvojivog dela svetske kulturne baštine. Program koji se održava u okviru manifestacija "DEB 2018" je besplatan i trajaće od ponedeljka, 17.09. do ponedeljka 24.09, radnim danom u 18 časova, a vikendom u 16 časova.

 


 

Program tematskih javnih vođenja kroz stalnu postavku „Praktikum 2018”

Program se realizuje u saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta u Beogradu i uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Raspored vođenja:

Ponedeljak, 17. septembar u 18č
OD SAVANE DO MUZEJA – ŽIVOT MUZEJSKOG PREDMETA
Ana Milovanović, studentkinja master studija etnologije i antropologije

Utorak, 18. septembar u 18č
KULT PLODNOSTI KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE
Jovana Janković, studentkinja osnovnih studija arheologije

Sreda, 19. septembar u 18č
AFRIČKA MAGIJA U BLOKBASTER FILMOVIMA, Đorđe Stojanović
student master studija etnologije i antropologije

Četvrtak, 20. septembar u 18č
DRUŠTVENA ORGANIZACIJA KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE
Nikola Vojnović, student osnovnih studija sociologije

Petak, 21. septembar u 18č
POSETA SABLASNOG DVOJNIKA – FROJDOVO „ZAZORNO“ I KULTURE ZAPADNE AFRIKE
Luka Račić, student osnovnih studija arheologije

Subota, 22. septembar u 16č
KULT PREDAKA – POSMRTNI RITUALI I CEREMONIJE U ZAPADNOJ AFRICI
Aleksandra Đurić, studentkinja master studija istorije umetnosti

Nedelja, 23. septembar u 16č
HETEROTOPIJA KRIZE: OBRAZOVANJE ZA ŽIVOT KOD ANRODA ZAPADNE AFRIKE
Katarina Trifunović, studentkinja doktorskih studija istorije umetnosti

Ponedeljak, 24.09. septembar u 18č
EVROPSKA KOLONIZACIJA I DEKOLONIZACIJA ZAPADNE AFRIKE
Stefan Ševarlić, master istoričar

 


 

Subota, 22.09.2018. u 17 časova

Predavanje „Narativ telesnosti na predstavama iz Afrike”

dr Goceta Naumova, asistenta na Univerzitetu „Goce Delčev” u Štipu i kustosa u Muzeju Makedonije

Dr Goce Naumov, arheolog, doktorirao je 2015. godine na temu „Neolitski antropomorfizam i hibridnost: korporealnost na Balkanu“. Tokom pripreme doktorske teze obavio je komparativno proučavanje afričke figurativne umetnosti u Muzeju afričke umetnosti. Rezultati i zapažanja do kojih je došao tokom istraživanja u MAU tema su gostujućeg predavanja.

 


 

Nedelja, 23.09.2018. u 11 sati

Javno vođenje kroz izložbu „Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937-1939. Fotografije Kolomana Trčke”

U okviru javnog vođenja kroz tematsku izložbu „Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937-1939. Fotografije Kolomana Trčke” posetioci će imati prilike da pogledaju odabrane crno-bele fotografije sa prizorima života i rada naroda istočne Afrike, kao i evropskih poslovnih ljudi i turista na tom prostoru u vreme britanske kolonijalne uprave. Najveći deo fotografija koje je snimio Koloman Trčka pre 80 godina sada je prvi put predstavljen javnosti.

 

Nedelja, 23.09.2018. u 11 časova

Dečja kreativna radionica „Šititovi i nakit u tradiciji naroda Kikuju: oblici, boje i značenja” (uzrast od 4 do 12 godina)

Učesnici radionica će upoznati različite vidove ukrašavanja mladih i običaje koji prate odrastanje u kulturi Kikujua, najbrojnijeg naroda Kenije. U periodu koji predstavlja prelaz iz detinjstva u mladost, dečaci i devojčice su sticali nova znanja i veštine za budući život, a različiti vidovi odevanja i ukrašavanja označavali su promenu njihovog statusa u društvu. Tako je jedna od karakteristika kikujskog kostima koji su nosili tek inicirani mladići bio ndome štit sa oslikanim ili rezbarenim geometrijskim motivima. Bogat nakit, naročito oglavlja sa niskama alki koje podsećaju na naušnice, sačinjen od raznobojnih perlica, semenja i drugih materijala, nosile su devojke pre stupanja u brak. Na dečjoj radionici učesnici će napraviti svoje štitove, ukrasna oglavlja i pojaseve po uzoru na oblike, boje i motive zastupljene u tradicijama naroda Kikuju.

 

 


 

 

Subota, 29.09.2018. u 11 časova

Šetnja „Kulturna baština Topčidera“ – obilazak Muzeja afričke umetnosti, Arhiva Jugoslavije, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde

Godinu dana nakon premijernog održavanja šetnje „Kulturna baština Topčidera“ u okviru manifestacije „DEB 2017“ i nesmanjenog interesovanja publike, i ove godine vas vodimo u obilazak četiri jedinstvene ustanove kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini, na padinama Topčiderskog brda. Njihova zanimljiva arhitektura svedoči o dinamičnoj istoriji ove „zelene oazeˮ Beograda i prvim gradskim vilama izgrađenim uz nekadašnje vinograde, kao i o jednom umetničkom ateljeu koji se, vremenom, transformisao u muzejsko zdanje. Šetnju vode: Ana Knežević i Ivana Zatežić, istoričarke umetnosti. Za ovu šetnju obavezna je prijava učešća na adresu kulturnabastinatopcidera@gmail.com ili na broj telefona 065/8250488. Broj učesnika je ograničen na 30.


Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, osnovan je 1977. godine kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi posvećen umetnosti i kulturama naroda afričkog kontinenta. Ova jedinstvena ustanova simbol je vremena u kome je pokret nesvrstavanja stvorio novi duh u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima među narodima, i novi odnos u vrednovanju umetničkih dometa stvaralaštva afričkih naroda.

Muzej je otvoren svakod dana od 10 do 18 sati.

Andre Nikolića 14, Beograd
011/2651-654
africanmuseum@gmail.com
www.museumofafricanart.org

Preuzeto odavde.

Najnovije