Dođi arhiva

Festival pozorišne pedagogije 2018 u Beogradu

Festival pozorišne pedagogije 2018 u Beogradu

Učestvovaće umetnici iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Nemačke i Poljske. Program ovog događaja se sastoji iz omladinskih i inkluzivnih predstava, prezentacija, predavanja, diskusija, radionice i odvija se u Plavom pozorištu, KC Grad i Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Festival je deo jednogodišnjeg međunarodnog projekta Plavog pozorišta „Pozorište – susret, inkluzija, akcija, koji kroz rad sa mladima i sa pozorišnim pedagozima koristi široke mogućnosti pozorišta kao mesta susreta, komunikacije, samoistraživanja, prostora otvorenog uma, tolerancije, kritičkog mišljenja i kreativnog delanja.

Festival otvara „Antiratni resital – Antigona – projekat emancipacije“, u četvrtak, 11. oktobra od 21.00, predstava u kojoj učestvuju mladi ljudi – polaznici Studija savremenog pozorišta Plavog pozorišta, koji Plavo pozorište vodi svake godine i u kome se mladi upoznaju sa radom i tehnikama savremenog pozorišta.

U petak, 12. oktobra na programu su dve prezentacije pedagoškoga rada sa mladima pozorišta iz Nemačke i Italije. Od 18.00 u KC Grad prezentaciju pod nazivom „Participativnost – umetnost“ održaće Teatarlabor iz Bilefelda, a od 21.00 u Plavom pozorištu prezentaciju „Aleteina“ Škola pozorišta će održati Kulturno-umetnička asocijacija Aletea iz Milana.

Radionica fizičkog teatra „Od ansambla do zajednice“, koju vodi Fondacija Jubilo iz Vroclava iz Poljske, na programu je u subotu, 13. oktobra i nedelju, 14. oktobra od 10.00 do 13.00 u Plavom pozorištu.

Na programu za subotu, 13. oktobar, su i panel diskusija „Savremeno pozorište – smisao, razlozi, perspektiva“, između tri reditelja i pozorišna pedagoga sa više od 25 godina iskustva u savremenom pozorištu i pozorišnoj pedagogiji, Masima Đanetija iz Asocijacije Aletea iz Italije, Zigmara Šredera iz Teatarlabora iz Nemačke i Nenada Čolića iz Plavog pozorišta iz Srbije i publike.

Ova diskusija se održava u Plavom pozorištu, kao i predstava „Saligia“, koja je na programu od 21.00 istog dana. Predstavu na temu sedam smrtnih grehova izvodi 17 mladih učesnika – polaznika Dramskog studija Prazan prostor iz Crne Gore.

U nedelju, 14. oktobra, posle radionice, na programu je okrugli sto „Mogućnosti pozorišne pedagogije“, od 14.00 u Plavom pozorištu. Okrugli sto će se baviti razmenom iskustava partnera projekta „Pozorište – susret, inkluzija, akcija“ iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Nemačke i Poljske.

Od 19.00 u Plavom pozorištu Intimni teatar iz Bitolja će imati prezentaciju svog pedagoškog rada sa mladima.

Festival zatvara performans-prezentacija edkativnog rada Plavog pozorišta sa KUD-om gluvih Beograda „Radivoj Popović“ pod nazivom „Triptih – tri lične priče“, od 21.00 u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Preuzeto sa Dan u Beogradu.

Najnovije