Slobodna zona 2018.

Slobodna zona

Od 7. do 12. novembra biće održan četrnaesti filmski festival Slobodna zona u devet bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festivalska publika imaće priliku da pogleda više od 50 filmova, od kojih je 40 nacionalnih premijera, a koji se bave sećanjem i zaboravom, suočavanjem sa prošlošću, građanskom i ličnom neposlušnošću otporu i represiji, kao i porastom ekstremne desnice u Evropi i šire.

Film „Leto“ ruskog reditelja Kirila Serebrenikova svečano će otvoriti festival 7. novembra u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i Niškom kulturnom centru. „Leto“ je romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih i oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu. Inspirisan je životom Viktora Coja, frontmena kultne sovjetske grupe Kino, a među njegovim neobuzdanim prijateljima i obožavateljima koji sanjaju da budu poput Sex Pistols-a i Dylan-a, kriju se reference na neke od najvećih zvezda onog vremena.

Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80-ih dopunjuju David Bowie, Lou Reed, T-Rex, Talking Heads, Iggy Pop, Blondie i mnogi drugi. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

Ulaznice za svečano otvaranje 14. Slobodne zone i film „Leto“ u prodaji su na biletarnicama Kombank dvorane i Eventima po ceni od 500 dinara, kao i na blagajni KCNS po ceni od 300 dinara.

Posebna pažnja u ovogodišnjem programu pripada filmu koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

U pitanju je film „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti, a generaciju kasnije, kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, dobija dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla – Nina.

Ulaznice se mogu kupiti u Domu omladine Beograda (Makedonska 22), Art bioskopu Kolarac (Studentski trg 5), Dvorani KCB (Kolarčeva 6), Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), Kombank dvorani (Dečanska 14) i Domu kulture "Studentski grad" (Bulevar Zorana Đinđića 179).

Više informacija o programu možeš pronaći ovde.

Preuzeto sa Dan u Beogradu.

31. Oct 2018.
Milana Veljko
Poslednji tekstovi