Dođi arhiva

47. FEST

47. FEST

Pod sloganom „Bez zaštite“ od 22. februara do 3. marta 2019, biće održan Međunarodni beogradski filmski festival – 47. FEST.

Ovogodišnje izdanje FEST-a nudi reprezentativan presek filmova koji su obeležili proteklu produkcionu sezonu, kao i onih koji će tokom naredne biti česti učesnici uglednih festivala, a mnogi od njih imaće dug i uspešan bioskopski život.

U dva takmičarska programa FEST-a, Glavnom i Srpski film (Srbija i prijatelji), pred publikom će se naći odabrani naslovi koji, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću, no tu su i imaginarni svetovi čije je uporište u realnosti opipljivije od ovog papira.

Ovogodišnji Glavni takmičarski program nudi 14 brižljivo odabranih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije.

Žiri u sastavu Bojan VuletićMilena ZupančićIoana UricaruNada ŠarginGoran Bogdan odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik.

U kategoriji Srpski film, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Lazar BodrožaDaniel RafaelićMilan MarićWang YaoAlbert Wiederspiel.

Ove godine program Srpski film (Srbija i prijatelji) integrisao je i izabrane filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije. Cilj te odluke jeste da se kvalitativno poveća konkurentnost pri selektovanju filmova za taj program i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje nas već godinama uspešno predstavljaju na najuglednijim svetskim festivalima, a i van njih.

U ovom izdanju FEST-a, u okviru nacionalnog filmskog programa, videćemo srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Festival će otvoriti film „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji, i nominovan za 10 Oskara.

FEST 47 pred publiku izlazi s filmovima koji će zadovoljiti najrazličitije ukuse ljubitelja sedme umetnosti – od sentimentalno surovog „Hladnog rata“ Pavela Pavlikovskog, preko uznemirujućeg, i za mlađu publiku nepreporučljivog, najnovijeg učinka Larsa fon Trira, do otrežnjujućeg antiratnog filma karijere Gijoma Niklua „Granice sveta“.

Kusturica će predstaviti svoj novi film o Hose Muhiki, „Pepe, jedan uzvišen život„, a na programu će se naći najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput „Vice„, „Green Book„, „The Wife„, „If Beale Street Could Talk„, „Love Simon„, „Boy Erased„, „Welcome to Marwen„, „Stan & Ollie„, „Under The Silver Lake„, ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Paolo Sorentino, Luka Gvadanjino, Gas van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič…

U FEST-u za mlade biće prikazan i japanski animirani film „Mirai“ nominovan za Oskara, dok će se u programu Dokufest naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

47. izdanje FEST-a nudi i filmove čije autore i glumce tek treba da otkrijete – tajlandski film „Pipci“ (Phuttiphong Aroopheng), francuski „Divlji“ (Camille Vidal Naquet), mađarski „Kolekcionar“ (Miodrag Krstić), portugalski „Dijamantino“ (Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt), španski „Tri pisma Polu Morisiju“ (Armand Rovira, Saida Benzal), američki „Planina“ (Rick Alverson)…

FEST će u program takođe uvrstiti i tri kratka filma mladih autora – „Strano telo“ Dušana Zorića, prikazan u Veneciji, „Šafarikova 19“ Lane Pavkov, i „Mališan“ Danila Bećkovića.

Više o programu samog Festivala i svim informacijama možeš pronaći ovde.

Najnovije