Dođi

102. rođendan džeza u Akademiji 28

102. rođendan džeza u Akademiji 28

Od 22. do 28. februara u klubu Akademije 28 (Nemanjina 28) po trinaesti put biće organizovana manifestacija „Rođendan džeza“.

U ovom prostoru, prepoznatljivom po negovanju velikih klupskih koncerata, godinama unazad publika je imala priliku da uživa u zapaženim nastupima istaknutih i renomiranih džez muzičara kao što su Mihajlo Miša Blam, Lazar Tošić, Ivan Švager, Ljubomir Matijaca, Vladimir Racković, Vlada Maričić, Miloš Krstić, Oleg Kirijev, Bernat Font, Jovan Maljoković, Ivan Kovačević i mnogi drugi.

Program ovogodišnje manifestacije „Rođendan džeza“, jedinstvenog kulturnog događaja u Srbiji i regionu, Akademija 28 je osmislila i realizovala u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem jednog od najpopularnijih i najboljih džez orkestra u Srbiji, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu – Beogradskog diksilend orkestra (The Belgrade Dixieland Orchestra).

– Obeležavanjem jubileja objavljivanja prve džez ploče prisećamo se “skromnih“ početaka džez muzike u crnačkim predgrađima Nju Orleansa i obeležavamo važnu prekretnicu u razvoju ovog žanra – kažu organizatori manifestacije.

Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. godine, a na njoj su se nalazile samo dve pesme: „Livery Stable Blues“ i „Dixie Jazz Band One Step“, koje je za potrebe snimanja izveo Original Dihieland Jazz Band.

Ubrzo posle objavljivanja ove ploče, džez “groznica“ zahvatila je sve značajnije američke i evropske urbane sredine.

Prvi zvuci džeza u Srbiji su mogli da se čuju već dvadesetih godina prošlog veka, a nedugo zatim su počeli da se osnivaju i prvi bendovi.

Džez muzika danas postoji i razvija se kao globalni fenomen, sa svojim mnogobrojnim nacionalnim i lokalnim dijalektima, ali i kao muzički stil koji je podjednako zastupljen na akademijama, konzervatorijumima, velikim koncertnim dvoranama i salama.

Ulaz na sve koncerte u Klubu Akademije 28 tokom trajanja manifestacije „Rođendan džeza“ je besplatan. Mesta se mogu rezervisati na 011/3619-342. 

Više o programu možeš pronaći na Dan u Beogradu.

Najnovije