Dođi

Najava Festivala francuskog filma u Beogradu

Najava Festivala francuskog filma u Beogradu

Od 28. maja do 1. juna 2019. u Kombank dvorani biće održan Festival francuskog filma na kom će biti prikazana najaktuelnija dela francuske kinematografije.

Domaća publika biće u prilici da vidi selekciju od petnaest izvanrednih francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja s ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

Organizatori manifestacije su Ambasada Francuske, Francuski Institut u Srbiji i MCF MegaCom Film.

Kuriozitet festivala biće i retrospektiva filmova nedavno preminule francuske umetnice Anjes Varde, začetnice jednog od najuticajnih pokreta kinematografije prošlog vela poznatog kao Novi talas.

Ova istaknuta rediteljka bila je gošća beogradskog FEST-a 1971, a njeni kratki dokmentarac Crni panteri i film Lavovska ljubav, u kojem glumci igraju sami sebe prikazani su u okviru programa Konfrontacije koji je osmislio srpski reditelj i scenarista Dušan Makavejev.

Ova dva filma biće prikazana na novoosnovanom Festivalu francuskog filma, a među izdvojenim delima Anjes Varde posetioci će moći će pogledaju i njen poslednji dokumentarni film Varda By Agnes, koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru je imao na Berlinalu ove godine.

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i isustvo kao reditelja kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture.

Festival francuskog filma će takođe doprineti novom statusu Srbije u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije – statusu pridruženog člana.

Program Festivala biće dostupan u narednim danima.

Izvor: Dan u Beogradu

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije