Dođi

Stiže nam Mrnjau vikend

Stiže nam Mrnjau vikend

U nedelju, 21. aprila od 11 do 17h, u Domu omladine Beograda biće organizovan sedmi Mrnjau vikend.

Veliku akciju posvećenu dobrobiti životinja i celoj porodici organizuju Dom omladine BeogradaVeterina Beograd i Društvo Le PETit i pozivaju sve ljubitelje mačaka i one koji će to tek postati: pronađite i udomite macu svog života i unesite iskricu radosti u svoj dom!

Pod sloganom Dođite da predemo zajedno na ovom Mrnjau vikendu će biti ponuđeno pedesetak lepih i zdravih maca spremnih za udomljavanje. Sve mace su spasene sa ulica. Odnegovala ih je i postavila na šapice ekipa odgovornih i predanih aktivista koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace spremno odu u nove domove.

Sve mace su prošle veterinarski pregled, lepo su vaspitane, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji dobiće potpuno zdravog i društvenog ljubimca s navikama neophodnim za život u kući ili stanu.

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu. Mace će dobiti mikročipove i vakcine protiv besnila, i imaće besplatnu sterilizaciju kada dođe vreme.

Društveno odgovorne firme će darivati udomljene mace i njihove vlasnike za srećan početak.

Mrnjau vikendi se organizuju zbog podizanja svesti zajednice o problemu napuštenih i nezbrinutih životinja. Taj problem ne nastaje spontano već zbog neodgovornog vlasništva i gajenja.

Neki vlasnici kućnih ljubimaca, kao i divlje samozvane odgajivačnice, rešavaju se neželjenih životinja prosto izbacujući ih na ulicu i tim neljudskim činom unesrećuju životinje i stvaraju problem celoj zajednici. Nažalost, ove godine je na ulice Beograda izbačen enormno veliki broj skotnih mačaka i čitavih legla tek rođenih mačića.

Težnja aktivista okupljenih oko manifestacije Mrnjau vikend jeste da se skretanjem pažnje javnosti na problem napuštenih životinja utiče na strukture vlasti i lokalne samouprave da ovom problemu pristupe ozbiljno, i da se podstakne primena inače veoma dobrog Zakona o dobrobiti životinja iz 2009. godine.

Pomenuti zakon propisuje mere zaštite uličnih životinja i načine njihovog zbrinjavanja, i na te poslove obavezuje lokalne samouprave. Nažalost, rad na sprovođenju tog Zakona uglavnom se svodi na delanje pojedinaca i grupa entuzijasta.

Ulaz na manifestaciju je slobodan, ali će posetioci imati priliku da prilože donaciju za dobrobit mačaka bez doma. 

Izvor: Dan u Beogradu

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije