Duh Španije po 12. put u Beogradu

Jeste li spremni da vas od 15. do 27. maja zapljusne talas sjajnih španskih i hispanoameričkih filmskih ostvarenja? Španski metar, po dvanaesti put, u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, donosi više od dvadeset filmova u našu prestonicu. Pored Španije, filmovi dolaze i iz Kolumbije, Perua, Argentine i Meksika. Kao jedan od najznačajnijih beogradskih filmskih festivala, predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje hispanske kinematografije i za sve one koji uživaju u španskoj i hispanoameričkoj kulturi, običajima i jeziku.

Magija filmova proširiće se po mnogim lokacijama u gradu. Ciklus Pilar Miro, posvećen čuvenoj španskoj rediteljki, prikazivaće se u Jugoslovenskoj kinoteci. Publika će imati priliku da pogleda filmove iz '81 pa sve do '96, a sam ciklus otvara film Beltenebros iz 1991., 15. maja u 19 časova. Film je nominovan 9 puta za nagradu Goja, a osvojio je Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film Gari Kuperu koji si na nebesima (1981) predstavlja svojevrsnu autobiografsku ispovest u kojoj Pilar Miro kroz svoju glavnu junakinju preispituje i svoj život, posao, ljubavne i prijateljske odnose i donosi drastične odluke.

Ciklus Ženski ugao posvećen je kulturi žena, a sam podrazumeva filmski program novije produkcije koji su režirale žene, a koji obrađuje njima blisku temu. Od 18. do 20. maja, u Domu omladine Beograda, imaćemo priliku da pogledamo veoma hrabre priče, koje postavljaju nova pravila i granice, iz novog ugla. U subotu, 18. maja, u 19 časova, ciklus otvara film Karmen i Lola Aranće Ećevarije, dirljiva priča o dve Romkinje koje brane svoju ljubav uprkos osudi i nerazumevanju sredine.

Od 23. do 27. maja, u Dvorani Kulturnog centra Beograd, održaće se ciklus Savremeni film, koji predstavlja glavni festivalski program. Sa izazovima koje sa sobom nosi dvadeset prvi vek, filmovi u okviru ovog ciklusa pokušaće da ponude neka rešenja i odgovore. Ciklus će 23. maja u 19 časova otvoriti film Autor Manuela Martina Kuenke, nominovan za čak devet Goja nagrada, od kojih je osvojio dve u kategoriji za najboljeg glavnog glumca odnosno za najbolju sporednu glumicu. Alvaro, glavni junak ove priče, opsednut je željom da napiše roman. Međutim, za razliku od njegove bivše supruge, talentovane i priznate književnice, njemu pisanje ne ide za rukom, zbog čega će inspiraciju potražiti u komšiliku nespremnom za Alvarove manipulacije.

Ulaznice za Španski metar u prodaji su na blagajnama centara gde se projekcije održavaju. Za ciklus Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i Ženski ugao u DOB-u cena ulaznica iznosi 200 dinara, dok se karte za Savremeni film u DKC-u mogu kupiti po ceni od 300 dinara. Nakon beogradske publike, ciklus Savremeni film prikazivaće se i u Novom Sadu - čak dvanaest ostvarenja biće prikazano od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

U okviru pratećeg programa festivala, 25. maja u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupiće poznati španski glumac i muzičar Fran Perea, domaćoj publici najpoznatiji po igranju Markosa, jednog od glavnih junaka popularne serije Seranovi.

Više informacija, kao i program, možeš pronaći ovde.

13. May 2019.
Uredništvo
Poslednji tekstovi