Dođi

Izložba „Izoštravanje medijske slike“

Izložba „Izoštravanje medijske slike“

Medijska opservatorija - Refraktor i Befem vas pozivaju na otvaranje izložbe Izoštravanje medijske slike 20.juna u 19h u Kafe baru 16, Cetinjska 15a. Zajedno ćemo dočekati leto, jer je izložba otvorena i 21. juna od 12 do 19h u istom prostoru.

Često čujemo od urednika/ca, vlasnika/ca različitih medija kako se sadržaji kreiraju na osnovu onoga što građani i građanke traže i žele. Da li je baš tako? Da li nas je iko ikada pitao (a obaveza im je) da li, na primer, u novinama čitamo ono što odgovara životima koje živimo?

Želimo da čujemo vaše mišljenje i zato...Dođite da zajedno kreiramo medijske sadržaje kakve zaslužujemo!

Na izložbi ćete imati priliku da na licu mesta analizirate izložene medijske tekstove. Potrebno je samo da ponesete oštru olovku, oštro oko, britak um, čiste naočare i... društvo. Vidimo se!

Medijska opservatorija Refraktor: izoštravanje medijske slike (u daljem tekstu Refraktor) je projekat civilnog društva, koji su razvile nezavisne medijske analitičarke (Aleksandra Aksentijević, Mirjana Mirosavljević Bobić i Tamara Ivančević) u okviru feminističkog kulturnog centra Befem i BeFem medijskog programa New Voices, New Spaces. Refraktor nastoji da prati i analizira medije u Srbiji i u tumačenje njihovog sadržaja uključi i čitaoce i čitateljke. Zamišljen je kao virtuelni i realni prostor u kome će građani i građanke imati mogućnost da na osnovu svog sistema vrednosti i potrebe za odgovornim i tačnim informisanjem iznesu stav o načinu izveštavanja u pojedinim štampanim medijima i razumeju načine na koje medijske poruke (ne)doprinose održavanju i/ili podsticanju diskriminacije u društvu. Refraktor teži povećanju svesti o neophodnosti medijske pismenosti i kritičkog čitanja svakog pojedinca i pojedinke kako bi se sprečilo medijsko manipulisanje i diskriminatorna politika pisanja. Istovremeno, ima za cilj da istraži i ukaže na odnos medijske slike i slike društva – da li su mediji ogledalo stavova i vrednosti društva ili njihovi primarni projektanti. Prva faza projekta je analiza i prateći izveštaj „Izoštravanje medijske slike – predstavljanje žena u dnevnim novinama u Srbiji“, kao i prateća izložba izabranih analiziranih medijskih tekstova.

U prvoj fazi rada Refraktora smo se bavile načinom na koji su različite žene (ne) predstavljene u izabranim dnevnim novinama. Za potrebe izložbe korišćeni su tekstovi iz dnevnih novina Blic, Danas, Kurir i Politika i njihova izdanja objavljena u periodu od 10. do 16. decembra 2018. godine.

Projekat je podržala Embassy of the Netherlands in Serbia and in Montenegro.

Informacije o događaju kao i fotografija preuzeti su odavde.

Najnovije