Dođi arhiva

Break the FAKE - Tribina o lažnim vestima i manipulacijama

Break the FAKE - Tribina o lažnim vestima i manipulacijama

Mediji danas imaju široko rasprostranjeno delovanje, bilo to putem tradicionalnih medija, digitalnih i online medija, društvenih mreža ili kroz fenomen fake news-a. Mediji utiču na naše živote i procese mišljenja stvaranjem i predstavljanjem jedinstvene, stvorene stvarnosti. Pošto je više od polovine budnog vremena provedeno u izlaganju / interakciji sa medijima, vrlo je važno znati kako prepoznati istinite od lažnih ili kreiranih vesti

Lažne vesti - fake news - su vesti u medijima za koje nema osnova ali koje se predstavljaju kao tačne i istinite, nude alternativne činjenice i savršen su alat medijske manipulacije i propagande.

Break the FAKE - Tribina o lažnim vestima i medijskim manipulacijama će sa stručnjacima/kinjama iz oblasti medija i novinarstva, govoriti o lažnim vestima, eri post-istine, medijskim manipulacijama i o kreiranju alternativnih činjenica za isto tako kreiranu, izmišljenu stvarnost.

Učesnici i učesnice tribine su:

Ana Martinoli, Fakultet dramskih umetnosti
Jovana Gligorijević, Nedeljnik Vreme
Vesna Radojević, KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije
Marko Dražić, Njuz.net
Milovan Nikolić, FakeNews Tragač
Željko Bodrožić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

Razgovor moderira Vojkan Arsić, reditelj i direktor Centar E8

Centar E8 je pokrenuo novu, umetničko edukativnu inicijativu za medijsku i informacionu pismenost mladih koja će kroz participativan pristup okupiti novinare/ke, umetnike/ce i teoretičare/ke na polju istraživanja fenomena fakenews, post istine, alternativnih činjenica i medijskih manipulacija.

Ova tribina je početak inicijative i deo je programa DemFest-a koji je pokrenula i organizuje CRTA.

Informacije o događaju preuzete su odavde.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije