Dođi arhiva

Zvezde domaće i regionalne world music scene na 17. izdanju Ethno.com festivala

Zvezde domaće i regionalne world music scene na 17. izdanju Ethno.com festivala

Sedamnaesto izdanje Ethno.com festivala, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i pod pokroviteljstvom grada Pančeva, održaće se 27. i 28. septembra ove godine uz učešće dva domaća i jednog internacionalnog sastava. Na svečanom otvaranju festivala, u petak 27. septembra u 20h, u dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće Bilja Krstić i Bistrik Orkestar, jedan od najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu. U subotu 28. septembra u 20h, na Sceni KCP-a, nastupiće duo RiKaTaKa iz Srbije, a istog dana u 21h, duo koji čine Almir Mešković (BiH) i Daniel Lazar (Srbija). Ulaz na sve programe je besplatan.

Bilja Krstić i Bistrik orkestar, koji spadaju u red najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu, nude drugačiji muzički portret srpskog prostora. Snimili su pet albuma: Bistrik (2001), Zapisi (2003), Tarpoš (2007), Izvorište (2012) i Svod (2017). Treći album Tarpoš dobio je odlične kritike i priznanja najprestižnijih svetskih magazina koji se bave ovom vrstom muzike. Njihov album Svod objavila je londonska izdavačka kuća Arc Music 2017. godine, a spot za pesmu Dimitrijo, sine Mitre (album Svod) osvojio je nagradu 2018. godine, u kategoriji etno, na festivalu posvećenom regionalnim muzičkim spotovima MTS Vision.

Pored toga, dobili su brojna priznanja kritičara i publike na koncertima širom sveta, uključujući Prinčevu nagradu za tri albuma: Bistrik, Zapisi i Tarpoš, kao i godišnju nagradu festivala Beovizija za promovisanje srpske muzike u inostranstvu i nagradu za najbolju filmsku muziku za film Zona Zamfirova u Valensiji. S Mikijem Stanojevićem (Bistrik orkestar) dobila je gran-pri na SOFEST-u za muziku za film „Branio sam ’Mladu Bosnu’”. Objavili su a cappella album Izvorište (2013), na kome je predstavljeno veliko bogatstvo srpske tradicionalne muzike s jedinstvenim pristupom interpretaciji i obradi. Iste godine objavljena je i knjiga Izvorište s partiturama pesama s istoimenog albuma.

Program RiKaTaKa izvode Marko Dinjaški, Ana Vrbaški, a rediteljka je Višnja Obradović. Njihov nastup predstavlja tradicionalnu muziku iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima, izvedenu kroz spoj telesnih perkusija i pevanja, i predstavlja kulturnu baštinu ovog podneblja na neposredan, uzbudljiv i nesvakidašnji način. Pesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne, Bugarske, Rumunije, kao i pesme nacionalnih manjina kroz melodije, ritmove, ali i tekstove opisuju karakterističan svet i kulturu koju delimo, ne samo geografski nego i emotivno i istorijski, živeći na trusnom području u stalnim previranjima.

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški još od 1998. nastupaju kao duo Alice in WonderBand. Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Već 22 godine su partneri kako na sceni, tako i u životu, što daje novu dimenziju njihovoj pojavi i odnosu na sceni. Višnja Obradović, rediteljka, glumica je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2011. godine, a edukovala se širom sveta u oblastima glume, scenskog pokreta, plesa i komedije del arte.

Almir (BiH – harmonika) i Daniel (Srbija – violina) sa svojim raznovrsnim muzičkim talentima i sposobnostima čine vrlo poseban duo. Obojica imaju sličan razvojni put, počevši od klasičnog muzičkog obrazovanja, tokom školovanja zavoleli su i savladali i tradicionalnu narodnu muziku. Zajedničko muzičko putovanje započeli su na master studijama na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Oslu krajem 2012. godine, i od tog momenta počinju da istražuju i grade lični muzički izraz. Odmah su uvideli da je njihovo pozamašno znanje iz oblasti tradicionalne muzike Bosne, Srbije i Rumunije, kao i virtuozitet, tehničke i muzičke predispozicije klasične muzike, a s druge strane sloboda improvizacije, ali i novostečeno poznavanje skandinavske muzičke tradicije, karta na koju su morali da odigraju. 

Album prvenac ovog dua, nazvan Roots ili Koreni, reminiscencija je svega navedenog. Izdat je 2018. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Norveške, za norvešku diskografsku kuću „Etnisk Musikklubb”, i momentalno je naišao na izuzetno pozitivne ocene publike i kritike, koja ih je svrstala među 15 najboljih albuma na evropskoj muzičkoj world music listi u novembru 2018. godine. Muzička emisija Disco 3000, koja se emituje na Radio Beogradu, ovaj album proglasila je za domaći album godine, a nacionalni radio Norveške uvrstio ga je u top 20 world music albuma za 2018. godinu.

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike naših najznačajnijih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

 

 

 

 

 

 

Najnovije