Dođi

Besplatne radionice reciklaže za školarce

Besplatne radionice reciklaže za školarce

Septembar je pravo vreme za nove početke i napretke. Pravo vreme za učenje i razvoj. Početak ove školske godine prati talas radionica “Reciklaža za početnike” koje vršnjački edukatori CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine sprovode sa učenicima mlađih razreda osnovne škole, a uz podršku Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Mlađi školarci su u idealnom uzrastu za usvajanje novih znanja i navika. Oni imaju ogroman kapacitet za empatiju i njihova želja da pomognu prirodi, životinjama i drugim ljudima je jak motivator koji im pomaže da razumeju značaj očuvanja životne sredine, da shvate zbog čega je važno da smeće odlažemo gde treba i zašto treba da recikliramo. Pored toga što oni uče osnove reciklaže, program je napravljen tako da učenici imaju praktične domaće zadatke u kojima im treba pomoć roditelja, te se na ovaj način cela porodica uključuje u širenje svesti o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine, ističe Lidija Bukvić, programski director Cepore i dodaje da je radionicama sa učenicima prethodila obuka vršnjačkih edukatora kako bi na najbolji način preneli znanje učenicima.

Program Reciklaža za početnike sprovodi se sa ciljem unapređivanja znanja učenika o reciklaži, razvijanja veština recikliranja i sticanja navika upravljanja otpadom radi zaštite životne sredine. Učenici prolaze kroz tri interaktivne radionice na kojima se bave zaštitom životne sredine, značajem reciklaže i veštinama recikliranja. Kako bi što bolje usvojili znanje i primenili naučeno, svi učenici dobijaju i edukativnu bojanku, a sa odeljenjem, i nakon programa, ostaje da se druži lutka – maskota Planetko, koji im pomaže u očuvanju životne sredine. U sklopu radionica, učenici kreiraju i kratke video klipove kojima će svoje drugare podsticati da čuvaju našu planetu i da nauče nešto novo o reciklaži. Radionice se sprovode tokom septembra i oktobra u beogradskim osnovnim školama.

Projekat sprovodi beogradski CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine (www.cepora.org), koji svojim aktivnostima već osam godina doprinosi pozitivnom razvoju dece i omladine i nosilac je brojnih projekata iz ove oblasti.

Kontakt osoba: Lidija Bukvić, programski direktor CEPORE, lidija.bukvic@cepora.org, 060.56.89.421

Najnovije