Dođi arhiva

SKC besplatni program za mlade u oktobru

SKC besplatni program za mlade u oktobru

Studentski kulturni centar je obezbedio sjajan besplatan program za mlade i u junu mesecu! U nastavku možeš videti raspored nadolazećih aktivnosti:

Sreda, 16. oktobar u 18:00 Mala sala

Mogućnosti za mobilnost studenata i mladih kroz programe Erazmus+ i CEEPUS Fondacija Tempus
 
• Kako otići na stipendiranu studentsku razmenu na osnovnim, master ili doktorskim studijama kroz Erazmus+ i CEEPUS programe?
• Šta su Erazmus Mundus zajednički master programi?
• Da li i na koji način mladi iz Srbije mogu da učestvuju u omladinskim razmenama ili da volontiraju u drugim zemljama?
• Koji resursi i alati su na raspolaganju pri potrazi za navedenim, kao i drugim vrstama mobilnosti?
 
Odgovore na ova pitanja možete saznati iz prve ruke na prezentaciji Informativnog centra Fondacije Tempus, organizacije zadužene za promociju i sprovođenje programa Erazmus+ i CEEPUS u Republici Srbiji. Erazmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, mlade i sport, dok je CEEPUS srednjoevropski program za razmenu studenata i nastavnog osoblja.
 
Ponedeljak, 21. oktobar 18:00 – 20:00 Novi prostor

Radionica - Psihodramsko čitanje

tema: Črna mati zemla, Kristijan Novak 

voditeljka radionice: Gordana Marić Lalović – psihološkinja, grupna psihoanalitičarka,  psihodramska psihoterapeutkinja i supervizorka
 
Radionica nudi prostor za promišljanje o onom što knjiga  u nama pokreće – u svakom posebno i u nama kao grupi. Počinje razmišljanjima inspirisanim čitanjem, a razvija se dramatizovanjem nekih ideja na improvizovanoj pozornici uz korišćenje tehnika psihodrame: zamene uloga, dubla, miroringa i pomoćnog ega. Za radionicu nisu potrebna nikakva predznanja ni posebni talenti. Broj učesnika je ograničen. Prijave slati na mejl: maricgordana21@yahoo.com
 
Četvrtak,  24. oktobar u 18:00 Mala sala

Naučni jubileji / Nauka, pseudonauka i dva pomračenja

Društvo astronoma Srbije

predavač: prof. dr Milan M. Ćirković, naučni savetnik, Astronomska Opservatorija Beograd
 
Na predavanju ćemo se podsetiti dva totalna pomračenja Sunca čije jubileje obeležavamo ove godine: (1) pomračenja iz maja 1919. godine koje je odigralo ključnu ulogu u testiranju Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, a samim tim i savremenog razumevanja svemira na velikoj skali; i (2) pomračenja iz avgusta 1999. godine koje je u našim krajevima bilo propraćeno neprimerenom medijskom histerijom, masovnom panikom i brojnim pseudonaučnim incidentima. Ovo je odličan povod da se još jednom upitamo o odnosu nauke i pseudonauke u javnom životu, značaju naučnog obrazovanja i popularizacije nauke u opštoj kulturi, te strategijama za unapredjenje racionalnosti, kritičkog mišljenja i drugih apsolutno ključnih vrednosti Prosvetiteljstva.

Najnovije