Eko (s)vest

Šta ako vam na novogodišnje jutro prva na vrata zakuca crvenokosa žena?

Šta ako vam na novogodišnje jutro prva na vrata zakuca crvenokosa žena?

Doček Nove godine često provodimo na kućnim žurkama ili u kafanama i klubovima,  pri čemu ovog dana očekujemo mnogo vatrometa, koncerte na gradskom trgu, sneg i hladno vreme, novogodišnje vašare i slično. U svetu se Nova godina negde proslavlja slično, a negde dosta drugačije. Običaji i verovanja se razlikuju od zajednice do zajednice, isto kao što se razlikuje hrana koja se sprema za Novu godinu, pa čak i datumi proslavljanja.

Datum na koji pada Nova Godina nije svuda isti, kao što se i kalendari nekih zajednica razlikuju. Neke zemlje Novu godinu ne proslavljaju 1. januara, poput Irana gde se slavi 21. marta, ili Kine koja je po lunarnom kalendaru proslavlja između 21. januara i 21. februara, zavisno od datuma mladog meseca. Jevrejska Nova godina, Roš Hašanah, se slavi prva dva dana u sedmom mesecu jevrejskog kalendara, dok se u islamu Nova godina slavi tokom meseca Muharam, po islamskom kalendaru.

Običaji tokom novogodišnje noći su najneobičniji deo ovih proslava. Oni imaju za cilj da osiguraju sreću i prosperitet u budućoj godini i da obezbede zaštitu od nesreće i loših uticaja. Neki od njih služe za to da nam otkriju budućnost u narednoj godini, odnosno sadrže oblike divinacije.

Danas su se na mnogim delovima sveta van Evrope i Amerike tradicionalni načini proslave Nove godine promenili i izmešali sa modernim dobom, dajući zanimljive primere proslavljanja Nove Godine.

U zemljama Južne Amerike, poput Čilea i Perua, tokom novogodišnje noći se pravi veliki festival sa dosta muzike i igre. Najbučnije i najveselije mesto za doček Nove godine u Peruu, pored glavnog grada Lime, jeste Kusko, bivša prestonica Inkanskog carstva. Mnogi lokalci i turisti dolaze u ovaj grad da provedu najšareniju Novu godinu. Popularan običaj u južnoameričkim zemljama je da se napravi velika lutka i obuče u staru odeću, i potom spali, označavajući rastajanje sa prethodnom godinom i čist početak.  U Peruu se u ponoć jede 12 zrna grožđa, za svaki od meseca u godini i pritom se zamisli želja za svako zrno. Da bi saznali kakva im godina predstoji, tokom novogodišnje noći se stavljaju tri krompira ispod kreveta, jedan oljušten, jedan poluoljušten i jedan neoljušten. U ponoć se, bez gledanja, bira jedan krompir- neoljušten znači puno novca, poluoljušten istu finansijsku situaciju, a oljušten znači da će osoba u narednoj godini biti bez para.  Takođe je bitno koje boje je donji veš koji osoba nosi, jer se smatra da su neke boje povoljnije i da sa njima treba ući u Novu godinu. Najpovoljnije boje su žuta za sreću, crvena za ljubav i zelena za novac.

Na drugoj strani sveta, na azijskom kontinentu, postoje podjednako šarenoliki načini proslave Nove Godine.

U Kini se za Novu godinu gradovi i sela kite crvenim lampionima, daju se crvene čestitke i pokloni uvijeni u crveno, jer se smatra da je crvena najsrećnija boja. Cela proslava u Kini zrači crvenom bojom. U mnogim oblastima se slavi uz veliku ritualnu procesiju na ulicama. Tada se održavaju različiti performansi, poput Plesa Lavova ili Plesa Zmajeva, gde ljudi obučeni u tradicionalne kostime izvode igru. Kineske porodice tokom ovih dana idu u međusobne posete, okupljaju se zajedno uz veliki obrok, i razmenjuju poklone.

U Iranu se Nova godina ili Nowruz slavi 21. marta i predstavlja i doček proleća. Nekoliko dana pre Nove Godine, na persijskom tepihu ili na stolu, stavljaju se 7 tradicionalnih jela, od kojih svako ima svoje simboličko i versko značenje. Zoroastrijci za razliku od toga imaju 7 različitih semena koja sade u znak novog početka i ponovnog rađanja. Dočekivanje Nove godine u Iranu traje 13 dana i ispunjeno je različitim običajima. Prvog dana prave se vatre koje ukućani preskaču, kako bi „oterali“ zimu sa sebe. Nakon toga, porodice odlaze unutra i provode vreme zajedno do kasno u noć. Nakon što se vatra ugasi, uzima se pepeo kao simbol prethodne godine i zakopava u poljima. Poslednjeg dana novogodišnjih praznika, porodice masovno odlaze u prirodu i na piknike, jer se smatra da je 13. dan baksuzan i da ga treba provesti napolju, uživajući u pridošlom proleću.

U Indiji postoje čak 17 različitih dočeka Nove godine, zavisno od regije i kulture zajednice. Svaki način dočeka je drugačiji i oličava verovanja te zajednice. Gujarati u Indiji dočekuju Novu godinu krajem oktobra ili u novembru. Dan počinje sa vatrometima u četiri ujutru, dok tokom dana dečaci prodaju sirovu so na ulicama, koja bi stanovnicima trebalo da obezbedi srećnu godinu. Ispred kuća se crtaju rangoli, ili dekorativni crteži obično u obliku cveća, koji se rade obojenim peskom, brašnom ili pirinčem. Oni donose sreću, zajedno sa novom, šarenom odećom koju ukućani oblače tog dana. Tog dana se odlazi prijateljima u posetu i obično se sprema dosta tradicionalne hrane.

Malo dalje, u Evropi, Nova godina se dočekuje na različite načine. U Dablinu u Irskoj se svake godine održava ogroman novogodišnji festival, sa različitim performansima, muzičkim i umetničkim, i maskama i kostimima koji čitav događaj pretvaraju u nešto nalik maskenbalu. U Irskoj postoje različita verovanja vezana za novogodišnju noć. Pre dočeka se čisti kuća, jer se veruje da će to oterati nesreću. Postoje i verovanja vezana za to koja osoba prva poseti kuću uoči novogodišnjeg jutra. Ukoliko u posetu dođe tamnokos, visok i lep muškarac, ukućani će imati sreće. Ukoliko je to, pak, crvenokosa žena, godina će im biti nesrećna. U Finskoj se sreća proriče na drugačiji način - topljeno olovo se spušta u hladnu vodu i iz njegovog oblika se čita budućnost. U malom irskom selu Portmagee, stanovnici proslavljaju staru godinu, proslavljajući sve što su radili i postigli u toku prethodne godine, čineći to sa smehom, igrom i muzikom. Tokom novogodišnje noći ostavlja se jedno mesto za stolom i drže se otvorena vrata, jer se u toku ove noći porodice sećaju svojih predaka, i onih koji su preminuli u toku stare godine, pa se i njihove duše dočekuju kući.

Ono što je zajedničko za ljude širom sveta u toku novogodišnje noći jeste želja da naredna godina bude ispunjena srećom i veseljem, a različita verovanja i rituali daju upravo tu nadu i obećanje uspešnog prelaza u novu godinu.

Autorka: Jelena Svilkić

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije