Eko (s)vest

Preživi (prezimi) januarski ispitni rok

Preživi (prezimi) januarski ispitni rok

Bilo bi kul da svi možemo biti zen masteri i da je ceo svet Tibet. Da, bilo bi malo dosadno, ali bi svima bilo super. Mislim, januar na Tibetu, zamislite to. Ali tu smo gde smo, studiram ono što studiram, i ne razbijam glavu.

Šanse da ću se razboleti u januaru su 50%, što automatski znači da je šansa da ćete položiti ispit 25%, ako uzmemo da je šansa da zdravi i pravi položite ispit 50%. Sve u životu je 50-50.

Ta četvrtina vaše volje, ide prema tri četvrtine i ubedljivo gubi. Ako se razbolite, nećete umreti, bićete kod kuće, voljeni i slobodni za otkrivanje novih delova dušeka.

Mnogo je vremena za nas, mnogo je izbora, zato je i teško. Ali uvek smo mi važniji od ispita, doduše kako ko na sve to gleda. Ima onih koji misle „Ja ću raditi ono što volim - učim ono što volim - sada moram da učim - postaću ono što želim.“ Vreme će se svakako poigrati sa njima, točak Fortune isto tako, malo će im se zavrteti u glavi ali će još uvek razmišljati i to na jedan otreznujući način a ovi drugi, narcisoidni i nekonvencionalni partibrejkersi, će hteti sad i sve.

Doduše, ima tu i nepredviđenih okolnosti, zamor materijala preko leta. (Vasiona sigurno nije slučajno odredila četiri godišnja doba). Tako da, ako ste zaginuli preko leta sa ispitima, naravno da ćete ceo januar odmarati, volja i želja da se baš sada pročita neka dobra knjiga javiće se u sred januara. Još jedna otežavajuća okolnost je topla soba, a budimo realni ko je ikada završio fakultet iz tople sobe, najbolji đaci uvek uče na sveću, bar tako kažu na TV-u.

Oprobani recept uvek uspe, uči se po malo, više se čita neki dobar roman, pored kamina, sa psom, uz kuvanu rakiju. Što se samih ispita tiče, tradicija nalaže da se u januaru čisti ono najlakše, dok je februar naravno izginuće staljingradsko.

Naravno, ovo prilaže zdrav, kampanjski razum. A pitate se zašto je kampanjski razum zdrav... Imaš 2 zimska roka, a 4 ili 5 letnjih, pa onda, logično je da ćes sve lepo da raspodeliš, a tajna svega je dobra organizacija i nikakvo opterećenje. Tako da, baci sve na papir, saberi, oduzmi i stavi znak jednakosti.

Saveti za januar su naravno najbolji, zato što je to najbolji mesec, nabijen praznicima, od početka do kraja.

Prvo i najvažnije, ne dozvoli da ti obrazovanje uništi život. Zima je samospoznaja, Raspućin je došao iz Sibira, nikako slučajno... Dakle zimi se povlačimo u sebe, uviđamo promene u sebi i osećamo sebe i svoje telo, saznajemo od čega smo i šta smo. Predlog je da se šeta, da se dugo šeta, ulice su prazne, sneg je nerazgažen, čeka na vas da ga zgazite i da se sabije pod vašim nogama.

Ako ste kojim slučajem rešili da sednete i svoju toplotu prenesete na stolicu, evo i za vas nekoliko saveta:

Zimi su uglavnom svi dani isti, ustaneš, zagreješ se, sačekaš nešto, toga bude i posle imaš vremena. Dan ti nekako prođe, ti čekaš noć, pališ lampu i jedino što je svetlo u sobi je knjiga i ništa drugo. Malo ti je zima jer je grejanje prestalo da funkcioniše, tada teže možeš da padneš u san. Možeš se trovati i kafom i onim energetskim pićima ako hoćeš, zavisi od volje.

Što se samog gradiva tiče, pretpostavljam da je izuzetno teško. Je l’ da? Ostaje ti samo jedno, mašta. Učini gradivo zanimljivim. Spojiš lepo i korisno. Maštaš i učiš. Od dosadnog gradiva napravićeš priču. Slikovitu priču, uključi i komšije i poznate ličnosti, sportiste, legende i ostale tebi bliske ljude. Imena ćeš zapamtiti tako što ćeš ih spojiti sa nekim sličnim tebi poznatim imenom i stvorićeš od svog tog gradiva sliku u glavi. Izbrisaćeš slova i stvorićeš sliku. Od svakog broja napravićeš predmet ili ličnosti i kombinacije brojeva će takođe postati slika ili neka priča. Naš divan mozak, procesor, ne radi kao kompjuter, već kao nešto humano, mi smo simbolička bića i bolje pamtimo slike od grafičkih znakova.

Pre svega ovoga, jednom pročitaj gradivo takvo kakvo je i ukapiraj ga. Da bi shvatio priču i izveo varijaciju na temu, moraš da budeš upućen u izvornu literaturu. Ukoliko su ti potrebni još neki saveti za pripremu ispita, pisali smo i o tome ovde.

A kad razmišljate o zimi u Beogradu, sve pada u vodu. Ostaju samo planovi i malo vremena kako da ih sve iskoristite. Mnogo je kulturnih događanja. Sadržajnije je zimi negoli leti, kada grad poludi, počne sva euforija kojoj neki od nas ne pripadaju, jednostavno ova zimska brzina savršeno odgovara sporom mentalnom sklopu.

Zima služi da osetiš kako drugi žive svoj život. Te obrasce ćeš, kada dođe leto i pokušati da primeniš. Daj šansu zimi, proživi je (prozimi), a ispiti i sve ostalo će se već samo rešiti, biće uvek onako kako želiš i koliko želiš.

Uz veliku želju da sve očistiš sada, ostaće ti nešto i za leto, džaba se nadaš, a nemoj da se žrtvuješ sada da bi preko leta opet patio.

Prihvati ovo vreme, ovakvo kakvo je i preživećeš. Dobro je dok ga ima, vremena.

Autor: Bodgan Panajotovski

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije