Eko (s)vest

Šta nas očekuje na ovogodišnjoj dodeli Oskara

Šta nas očekuje na ovogodišnjoj dodeli Oskara

Academy Award, poznatija kao Oskar,  dodeljuje se 89. godinu za redom. Oskar je prvi put dodeljen 1929. godine, a tom prilikom organizovana je večera za oko 270 ljudi, mesto se do danas nije promenilo, te se najprestižnija nagrada sedme umetnosti dodeljuje u Los Anđelesu, u Kaliforniji. O samom imenu nagrade postoji nekoliko priča: Margaret Herrick tvrdi da je ona nadenula ime statui rekavši da liči na njenog ujaka Oskara, a Betty Davis kaže da je nagrada dobila ime po njenom prvom mužu. Trofej je ime Oskar zvanično dobio 1939. Dodela nagrada je veliki događaj kome pored nominovanih prisustvuju sve bitne javne ličnosti iz domena kulture, muzike i filma, naravno. Crvenim tepihom, čija dužina iznosi 500 metara prošetaće se glumci, reditelji, muzičari, filmski kritičari. Događaj se prenosi preko televizije. Pored samih komentara o filmovima i glumcima, neizbežna su i ocenjivanja toaleta zvezda tačaka koje su izvedene na samoj dodeli. Ceremonija proglašenja pobednika 2017. godine  zakazana je za 26. februar u Holivudu, a domaćin će biti Jimmy Kimmel. U ovogodišnjoj konkurenciji najviše nominacija imaju filmovi La La Land, Moonlight (Mesečina), Arrival (Dolazak), Mancherster by the sea (Mančester na moru), Hell or high water (Po cenu života), Fences, Lion (Lav), Hidden figures (Nevidljivi faktori).

U konkurenciji za najboljeg reditelja ove godine su se našli Damien Chazelle sa filmom La la Land, a on potpisuje i višestruko nagrađivani Whiplash iz 2013, potom Kenneth Lonergan sa naslovom Manchester by the sea, Barry Jenkins sa filmom Moonlight, Denis Villeneuve sa filmom Arrival i Mel Gibson sa dramom Hacksaw Ridge.

U trku za najbolji film ušli su Hell or high water. Hacksaw Ridge, La La Land, Fences, Arrival, Lion, Manchester by the sea, Hidden Figures i Moonlight. Ovogodišnji favoriti su uglavnom drame sa tematikom pronalaženja sebe i sopstvenog identiteta. Kroz filmove se provlače sve nijanse i modeli funkcionisanja društva i pojedinca u tom društva. Moonlight i Lion su priče o odrastanju i nalaženju svog mesta pod suncem. Hidden figures priča priču o briljantnim matematičarkama afroameričkog porekla koje su odigrale ključnu ulogu u NASA istraživanjima i olakšale proboj žena u naučne krugove, a radnja filma smeštena je  u šezdesete godine. Fences se vraća dalje u prošlost, radnja se odvija u Americi pedesetih godina i prati priču o ocu koji svim silama pokušava da stvori za svoju porodicu što bolje uslove života. Hacksaw Ridge je dirljiva priča o dostojanstvu i doslednosti sebi, ratna drama  koja još jednom pokazuje koliko je ljudski život zaista vredan i da jedan čovek ipak može uraditi mnogo i napraviti razliku. Arrival je potpuno drugačija Sci-fi priča. Amy Adams glumi profesorku koja pokušava da rastumači znakove koje dobija od vanzemaljaca. Priča o lingvistici i značaju komunikacije i međusobnog razumevanja sjajno pokazuje potrebu ljudskog roda za otkrivanjem života van planete i njegovom razumevanju. La La Land je film koji ima najviše nominacija i favorit je za zlatnu statuu. Ljubavna priča smeštena u Los Anđelesu, pati mladog pijanistu koji se zaljubljuje u glumicu. Ovaj mjuzikl deluje kao prava gozba za oči i uši. Emma Stone i Ryan Gosling, glavni glumci u ovom filmu nominovani su za najbolju mušku i žensku ulogu.

U trci za najbolju glumicu, Emi se pridružuju još i Natalie Portman za ulogu u filmu Jackie, Meryl Streep koja je maestralno odigrala Forence Foster Jenkins u istoimenom filmu, potom Isabelle Huppert za glavnu ulogu u filmu Elle i Ruth Negga iz filma Loving.

U muškoj konkurenciji našli su se Casey Affleck  za ulogu u filmu Manchester by the Sea, potom Andrew Garfield  iz drame Hacksaw Ridge, Ryan Gosling, raspevani pijanista iz  La La Land, Kapetan Fantastični Viggo Mortensen iz istoimenog filma i Denzel Washington u svom film Fences.

Nominacije za najbolji animirani film odneli su Diznijeva ostvarenja Moana i Zootopia, Kubo and the two strings, My life as a zucchini i The Red turtle. Svih pet naslova imaju sjanu priču,  animaciju i muziku te ih ljubitelji animiranog filma ne smeju propustiti!

Kada je reč o muzici, filmovi koji imaju najviše ocene su, gle čuda,  La La Land! Za njim su Jackie, Lion, Moonlight  i  Passengers.

Oskar za strani film će ove godne možda u Švedsku, odakle stiže film A man called love. Osim švedskog ostvarenja u uži izbor su ušli film Tanna iz Australije, Land of mine iz Daske, Toni Edermann iz Nemačke i The Salesman iz Irana.

Dok čekaš ocene žirija i ceremoniju, obavezno pogledaj filmove - kandidate ako već nisi! Neki od njih su ti dostupni i na FEST-u. Odmori se malo od ljubića i superherojskih saga i uživaj u pravoj gozbi za oči, uši i dušu! :)

Autorka: Bojana Cvejanov

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije