Eko (s)vest

Pomeramo sat i hvatamo sunce iza ćoška

Pomeramo sat i hvatamo sunce iza ćoška

Hej, ti! Da, ti. Baš ti. Tebi se obraćam. Probudi se iz tog zimskog sna, stiglo je proleće. Da li znaš legendu o baba Marti? Ne? Onda si na pravom mestu. Nekada davno, kalendar je brojao  samo deset meseci, a prvi mesec bio je mart koji je dobio ime po Marsu, rimskom bogu rata. Nakon Romula, kralj Rima postao je Numa Pompilije, koji je u kalendar dodao januar i februar. Mart se tada našao na trećem mestu, što je veoma razljutilo babu Martu. Zato je ponekad i u martu hladno, ali nama se sada smeše sve topliji dani.

Zima polako pakuje kofere i ustupa mesto svojoj starijoj sestri Proleću koje je stupilo na tron 20. marta i vlada sve do 21. juna kada predaje tron Letu. Na južnoj Zemljinoj polulopti proleće počinje 1. septembra i traje sve do 30. novembra. Postoje tri razdoblja proleća. Prvo je pretpoleće, koje počinje u vreme pojavljivanja proletnica -  prvog cveća (visibaba, jagorčevine, šafrana, šumarice) koje stidljivo promalja svoju glavicu ispod zemljanog pokrivača u želji da se što pre okupa u zracima sunca. Pomenuto cveće često se često naziva vesnicima proleća. Rano proleće je period kada se na drveću pojavljuju cvetovi i listići. U proleće lista mnoštvo listopadnog drveća.

Naravno, sve to lepo stoji u njihovoj pogodbi, ali ne zaboravimo i babu Martu, koja u dobrom raspoloženju lepo vreme donese i pre kraja zime, ali isto tako i produži zimu, ako je neko rasrdi. U narodu je popularna izreka: „Bolje da te zmija ujede, nego martovsko sunce ogreje“.

U starom Rimu prvi dan proleća slavio se kao početak nove godine. Kelti su slavili prvi dan proleća kao vaskrsenje Sunca. U Antičkoj Grčkoj početak proleća označavao je Dinizovo  ponovno rođenje. Proleće je za mnoge narode značilo buđenje, stvaranje i rađanje nečeg novog.

Za mene proleće predstavlja buđenje prirode, veseli cvrkut ptica koje se vraćaju s juga, drveće koje je dobilo svoje zelene haljine, zeleni tepih prošaran cvećem, veselu dečju graju, buku traktora koji užurbano jure da spreme njivu sa setvu useva, i ljubimce koje mi se sve manje motaju po kući tražeći pogodno mesto za sunčanje.

A šta za tebe znači početak proleća?

Ono što se najverovatnije dešava, jeste da ovih prvih prolećnih dana osećamo umor, što zbog nagle promene vremena, što zbog obaveza koje nadolaze. Naravno, govorim o velikom prolećnom čišćenju, ali ne samo enterijera i eksterijera, već i tvog organizma. Vreme je da zasučeš rukave, otvoriš prozore da uđe prolećna svežina, očistiš svaki kutak. Odloži  zimsku opremu poput šalova, kapa, rukavica, zimskih džempera i termo pantalona do početka sezone jesen/ zima i na dohvat ruke stavi onu za sezonu proleće/ leto. Znam, imaćeš pune ruke posla, ali sve će to da ti se isplati kad budeš  čitao/la knjigu, pio/la čaj ili kafu u svojoj bašti/terasi ili samo uživao/la u prelepom danu. Naravno do toga ima još dosta.

Često pretrpani obavezama koje dođu sa novom sezonom, zaboravimo da se posvetimo sebi. Očistio/la si sve osim svog organizma, u kom se tokom zime nakupila velika količina toksina usled previše teške, masne i začinjene hrane, neprovetrenih prostorija i nedovoljne fizičke aktivnosti. Dakle, na redu je – detoksikacija! Da bi očistio/la organizam, potrebno je da piješ dosta tečnosti, a ako ne želiš stalno da se nalivaš vodom, zameni je šoljom zelenog čaja, vodom s limunom ili nečim sličnim. Unosi u svoj organizam više voća i povrća i naravno budi fizički aktivniji/a. Ne moraš trčati 10 km, za početak dovoljno je da izvedeš svog ljubimca u šetnju, ili jednostavno kreni sam/a u šetnju i uživaj u svežem prolećnom danu.

Za kraj, proleće je tu da se otarasimo slojeva garderobe i obučemo nešto laganije. Tu su majice, košulje, haljine i biće u trendu sakoi naboranih prevelikih rukava koji odišu viktorijanskim stilom. Cvetni i tropski dezeni biće zastupljeni na majicama, haljinama, šorcevima, košuljama, pa tako možemo i da obučemo proleće.

I ne zaboravi, večeras, u noći između subote i nedelje, počinje letnje računanje vremena, pa pomeri sat unapred, da ne propustiš nešto važno.

Autorka: Mima Ryan

Fotografija preuzeta odavde.

Najnovije