Eko (s)vest

Dodela nagrada 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Dodela nagrada 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

U četvrtak 26. oktobra, u 13 časova, u sali Ivo Andrić, hale A1, održala se svečanost dodele nagrada povodom 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Članovi žirija ovogodišnjeg sajma bili su prof. dr Dragan Simeunović, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikičević. Žiri je dodelio nagrade u sledećim kategorijama:     

Izdavač godine 2017.

Ova nagrada pripala je izdavačkoj kući Akademska knjiga, iz Novog Sada.

Izdavački poduhvat godine

Odlučeno je da se ova nagrada ravnopravno dodeli za Savremenu nemačku dramu, u izdanju Zepter Book World iz Beograda i Sto predstava baleta i umetničke igre naših prostora, Cicero i Orion Art, takođe, iz Beograda.

Najbolji izdavač iz dijaspore

Takođe, prvo mesto ravnopravno podelile su Republika Srpska i njihova Akademija Nauka i Umetnosti i Podgorica, Književna zadruga Srpskog nacionalnog saveta.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke

Jasenovac, autora Vasilija Krstića i Mire Radojević, SANU iz oblasti društvenih i istorijskih nauka i Procesi digitalnih i govornih signala (engl. Robust Digital Processing of Speech Signals) autora, Branka Kovačevića, Milana Milosavljevića, Mladena Veinovića i Milana Markovića iz oblasti tehnologije i prirodne nauke.

Dečja knjiga godine

Sve je u redu, autorke Jasminke Petrović.

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2017.

Izdavač: Srpska književna zadruga

Knjiga: a) 216 knjiga Miloša Jevtića, Odgovori

             b) Edicija Monografije u 30 knjiga, Univerzitet u Beogradu, Učiteljski fakultet

             c) Edicija Enciklopedija filozofskih nauka Nikole Kajteža

A titulu najlepše knjige, na ovogodišnjem sajmu ponela je Doktorati u prozi autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, u izdanju Centra za promociju nauke.

Podsećamo te da je u toku 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom Ključ je u knjigama. Naša topla preporuka je da ga posetiš kao i štand izdavačke kuće Portalibris!

Autorka: Jana Staniševski

Najnovije