Eko (s)vest

Šta je obeležilo 2017. godinu?

Šta je obeležilo 2017. godinu?

Godina za nama bila je burna, a ovo su samo neki od događaja koji su obeležili ovu 2017. godinu.

Kako napreduje nauka, tako smo u mogućnosti da saznamo veliki broj novih informacija i razotkrijemo mnge mistrije. Otkrivene su nove tajne prostorije piramida u Gizi, a naučnici su pronašli objašnjenje kako su svo zlato i platina na svetu nastali, i to izgleda usled sudara neutronskih zvezda. Naravno, najveća vest je ipak otkrivanje još jednog kontinenta, Zelandije, na dnu okeana, između Novog Zelanda i Nove Kaledonije. Od ove godine možda znamo za novi način lečenja tumora. Tačnije, krvne ćelije osobe koja boluje od raka mogu se „naštelovati“ tako da ona sama napada ćelije raka. Koliko je to kul? I ove godine, Kinezi imaju jedno od otkrića koje smo do sada gledali samo na Si-Fi filmovima – mašinu za teleportaciju. Za sada su slali samo male čestice, fotone. Ipak, sigurno da uskoro možemo da očekujemo prave scene iz Star Trek, ali ovog puta uživo.

U oblasti politike nisu bile mirne vode. Grad Mosul, jedan od najvećih gradova Iraka, nakon trogodišnje opsade od strane Islamske države ipak je oslobođen ove godine. Na žalost, posledice toga jesu izgubljeni životi čak 40 000 nedužnih civila, dok je grad razoren. Severna Koreja imala je čak šest testiranja, nakon čega je i ispaljena balistička raketa sa ogromnim dometom, koji predstavlja pretnju čak i za Ameriku. Britanija je ove godine aktivirala član 50 Sporazuma u Lisanonu i na taj način raskinula odnose sa Evropskom unijom načinivši takozvani Brexit. Priča koja je, opravdano ili ne, imala najveći odjek ove godine jeste pobeda Donalda Trampa na izborima u Americi. Odmah nakon toga, Tramp je napravio poteze u totalnom opozitu sa prethodnom upravom, što nas je teralo da o tome pričamo duži vremenski period. 

Globalno zagrevanje traje već duže vreme i nema nameru da stane. Godina za nama je druga najtoplija godina ikada zabeležena. Prvo mesto drži 2016. godina. Mislim da je to dovoljno upozoravajuće za sve nas! U toku četiri nedelje čak tri uragana pokorila su Teksas, Floridu i Puerto Riko. Uragan Harvi bio je u Teksasu, a Irma na Floridi, oboje razorni, ostavljajući pustoš. Uragan Irma je inače najsnažniji uragan Atlantskog okeana. Uragan Marija napao je Puerto Riko toliko jako da, pored nepopravljivih ljudskih žrtava, mesecima nakon nisu uspeli da poprave strujnu mrežu.

U svetu poznatih, najveću prašinu ove godine dižu mnogobrojne situacije seksualnog zlostavljanja koje dolaze do javnosti. Pokretač ovih događaja je bio slučaj Harvija Vajnštajna, za koga se sumnja da je uznemiravao veliki broj žena. Bilo marketinški trik ili ne, važno je otvoreno pričati o ovako ozbiljnim temama. #MeToo. Ovogodišnji Oskari nisu bili tako popularni zbog njihovih dobitnika, već zbog jedne greške voditelja i dodele nagrade za „Najbolju sliku“ pogrešnom dobitniku, o čemu se pričalo nedeljama.

Godina 2017. bila je puna dogašanja, onih loših, ali i onih dobrih.

Ostaje nam da narednu godinu iskoristimo do kraja, odolimo svim izazovima i stvorimo prilike za sebe, ne bi li nam bilo bar malo više meda ove 2018. godine. Nemojte čekati da vam ono što želite padne sa neba, već se za isto borite i svima želim velike uspehe i pobede.

Autorka: Ana Ivanov

Autor fotografije: mohamed_hassan

Najnovije