Balerine iz Kaira

U egipatskoj prestonici, koja se već izvesno vreme nalazi pod pritiskom teških ekonomskih uslova, kriminala, otvorenog nasilja na ulicama i terorističkih napada, pojavilo se nešto razigrano, sveže, šareno i neustrašivo. Taj kontrast turobnim i sivim ulicama Kaira ovekovečuje svojim objektivom fotograf Mohamed Taher. O čemu je tačno reč?

Projekat „Ballerinas of Cairo“ su pokrenuli gorepomenuti fotograf i grupa mladih balerina iz egipatske prestonice. Taher je vizuelno bio prvenstveno ispirisan sličnim projektom „Ballerinas of New York“, međutim, sam efekat, koji je pojava slobodnih i razigranih balerina mogla da izazove, bio je intenzivniji i svakako rizičniji u sredini kao što je današnji Kairo – ili bi izazvao vrlo burne reakcije konzervativne islamske zajednice, ili oduševljenje onih koji čeznu za utehom i da im bilo šta odagna strah i agoniju, od kojih im je svakodnevica sačinjena. Srećom, preovladalo je ovo drugo.

„Postoji veliki problem za žene na ulicama Kaira“, navodi Taher za The India Express, „i ima mnogo seksualnog uznemiravanja. Tako da je ovo samo jedan od slojeva projekta.“

Pokušao je da estetikom pobedi strah i za sada mu ide odlično!

Misao vodilja samog Tahera je svakako bila da pruži podršku ženama, koje se, kao stanovnice ovog grada, često osećaju ugroženo. Svakako da podaci koji govore da se broj seksualnih uznemiravanja, silovanja i drugih prestupa, pojačavaju strah kod žena koje se u toj sredini nalaze.

Ali, ovaj projekat nije predviđen da se s njim isključivo žene poistovećuju. On, pre i iznad svega, unosi vedrinu u grad, za koji se čini da je istu davno izgubio, zbog svih političkih nedaća. Takođe, pokazuje da balet nije rezervisan samo za višu klasu (koju su ranije mahom činili stranci), trg Tahrir i Kairsku operu. Balerine inostranog porekla (između ostalog, i pet srpskih balerina) su još 2011., kada je Arapsko proleće obuhvatilo Egipat, napustile ovu drevnu zemlju. Projekat „Balerine iz Kaira“ je revitalizovao moć umetnosti, slobodnog pokreta, uma i duha, te omogućio egipatskim balerinama koje su tu ostale, da se na nežan način bore protiv šerijatskih dogmi.

Prve fotografije i video sadržaji postavljani na Instagram su se proširili munjevitom brzinom, a broj pratilaca je u porastu iz dan u dan. BBC je, zbog izražene estetike i poruke koja prati ovaj projekat, kao glavnu parolu izveštaja o ovome izabrao rečenicu „Dance the fear away“.

Autorka: Tijana Papović

Fotografija je preuzeta sa zvaničnog instragram nalog projekta „Ballerinas of Cairo“.

Autor fotografije: Mohamed Taher