Nepušački lokali u Beogradu

U Srbiji se Dan bez duvanskog dima obeležio 31. januara. Glavni cilj obeležavanja ovog datuma jeste podsticaj pojedinaca da se aktivno angažuju protiv upotrebe cigareta, nebitno da li se radi o aktivnim ili pasivnim pušačima. Naravno, razlog tome je činjenica da su cigarete jedan od vodećih faktora rizika u mnogim oboljenjima. Prvenstveno su glavni uzrok raka pluća, ali i mnogih drugih bolesti.

Međutim, konzumiranje cigareta je masovna pojava, pogotovo u Srbiji. Statistika koja govori da je u našoj zemlji 27% pušača i da se njihov broj povećavao u periodu od 1982. do 2012. za 0,6 godišnje, je poražavajuća. To našu zemlju čini drugom na svetu po broju pušača, odmah iza Litvanije. Zbog svega ovog, onima koji nisu pušači ili kojima duvanski dim čak smeta, vrlo je teško pronaći kafiće u kojima se ne puši.

Međutim, u Beogradu, iako je gotovo nemoguće naći klubove za noćne izlaske u kojima nema duvanskog dima, postoji sasvim dovoljno mesta na kojima možete popiti kafu, a da pritom izbegnete duvanski dim. To su najčešće kafići, tzv. coffee shop-ovi, poslastičarnice, pekare i restorani, ali i tematske kuće čaja, suši restorani, restorani koji služe sirovu i organsku hranu...

Ukoliko je dovoljno da se samo malo udaljite od duvanskog dima, ovo su neka od mesta koja možete da posetite:

Coffee shopovi - Greenet (Masarikova 5) i Kafeterija Vračar (Koče Kapetana 32) su kafići koji pripadaju istoimenim lancima beogradskih kafeterija, moderno nazvanih coffee shopovima. Ovde su prostori između pušača i nepušača odvojeni. Alkohol se ne služi, služe se samo kafe različitih vrsta, kao i neke poslastice. Takođe, ukoliko želite da boravite na nekom ovakvom mestu gde uopšte nema duvanskog dima, možete posetiti Greenet u Nušićevoj ili Nemanjinoj 40.

Restorani – klasični restorani kao što su Orašac (Bulevar Kralja Aleksandra 122), Stara Hercegovina (Carigradska 36), Franš (Bulevar oslobođenja 18a) ili Istok (Gospodar Jevremova 50) su mesta sa ograđenim prostorima za pušače. Pored ovih, postoje restorani koji su specijalizovani za određenu kuhinju, kao npr Pizza Bar (Bulevar Mihajla Pupina 165) ili restoran azijske kuhinje Marukoshi (Kapetan Mišina 37). Ako ste ipak u potrazi za restoranima u kojima duvanski dim uopšte nije zastupljen, možete da svratite u jedan od tri Burrito Madre restorana meksičke kuhinje (Terazije 27, Karađorđeva 65 ili Bulevar Kralja Aleksandra), zatim Pasta Bar u Bulevaru Kralja Aleksandra 144 ili Go Sushi (Svetozara Markovića 38). Restoran italijanske kuhinje, Pane e Vino (Omladinskih brigada 86i) nudi ne samo lepu hranu, već i kvalitetna uvozna vina.

Kafići, poslastičarnice, pekare i čajdžinice – u svim pekarama koje pripadaju lancu Hleb&Kifle ili Roggenart, pored toga što možete isprobati raznoliku hranu, počevši od peciva i kafa, preko kolača, torti, sladoleda i ceđenih sokova, pa sve do supa i salata, možete u potpunosti izbeći duvanski dim! Ukoliko ste ljubitelj čaja, možete ga na miru popiti u Golsvordijevoj 5 u Tea House-u, ne udišući duvanski dim uopšte. Nešto slično možete pronaći i u knjižari Apropo (Cara Lazara 10). Neka vas ne zbuni ovo „knjižara“, jer iako se prodaju knjige, možete sesti u udobne fotelje i birati između dvadeset vrsta čaja i jedne vrste kafe koju teško možete pronaći u standardnim kafićima – frenč pres kafe. Takođe, ako volite životinje, društvo vam mogu praviti i tri umiljate mirne mace koje slobodno šetaju po knjižari/čajdžinici. Kome još trebaju cigarete? Još jedno mesto na kom možete popiti kafu, uzeti knjigu s police po izboru i ne udisati duvanski dim je kafić Delfi knjižare (Kralja Milana 48, pored bašte SKC-a). U poslastičarnici Crna Ovca (Kralja Petra 58) možete da jedete najlepši sladoled na Dorćolu, ako ne i u celom Beogradu i da vas pritom ne ometa ništa – pa ni neprijatan miris duvana. Ukoliko učite u čitaonici u Studenjaku (Bulevar Zorana Đinđića 179) i potrebna vam je kafa, možete svratiti do Bistroa, kupiti tzv. kafu „za poneti“ i vratiti se u čitaonicu. Ako vam je, ipak, potreban malo duži predah, možete sesti i popiti kafu u ambijentu uređenom u pop-art stilu, bez bojazni da ćete udisati bilo šta osim mirisa kafe.

Ovo su samo neka od mesta u čijim se zatvorenim prostorima  ne puši. Naravno, u baštama koje rade tokom sunčanih i toplih dana, pušenje je dozvoljeno. Međutim, pored ovakve jezive statistike i ovako lepo sređenih nepušačkih lokala, bilo bi dobro staviti to dvoje na vagu i razmotriti način kako bi se moglo prevagnuti na ispravnu stranu – za koju svi dobro znamo koja je.

Autorka: Tijana Papović

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.