Zašto mrzimo ponedeljak?

„Jedan dan na Merkuru traje 1408 dana, baš kao i ponedeljak na Zemlji“.

Prolaz još jedan vikend pun izlazaka, druženje, dobrih filmova, šopinga - ili samo jednostavnog opuštanja bez ikakvih obaveza i dolazi za većinu najgori dan u nedelji - ponedeljak. Ako si jedan/na od onih koji mrzi ponedeljak, a ne znaš iz kog razloga Mingl će pokušati da ti otkrije.

Prateći i proučavajući tvitove, naučnici su došli do saznanja da su ponedeljkom znatno depresivniji od onih koji su postavljeni nekog drugog dana, kao i da se ljudi žale na stvari ponedeljkom čak 34 minuta, dok ostalim danima to rade 22 minuta.

Svaka treća osoba je rekla da mrzi ponedeljak, a glavni razlog je „zbog odlaska u školu, na fakultet ili posao (počinje radna nedelja)“. Međutim, postoje izuzeci - u zemljama Srednjeg Istoka, početak radne nedelje je obično subota (četvrtak i petak se onda praznuju kao vikend). U Izraelu, nedelja je prvi dan radne nedelje. Petak je polovično radni dan, a petak uveče i subota predstavljaju Sabat.

Kao razlozi navode se još i:

- Vikend se završio i moramo da se vratimo obavezama posle odmora;

- Neispavani smo i osećamo se umorno;

- Svaki početak je težak.

Jedna avio kompanija angažovala je psihologa Klifa Arnala da proračuna koji je to najdepresivniji dan u godini i po njegovim proračunima to je treći ponedeljak u godini. Ovaj takozvani „Plavi ponedeljak“ je posledica postpraznične depresije, zime, obećanja koje nismo ispunili i mnogih drugih faktora. Međutim postavlja se pitanje da li je „Plavi ponedeljak“ samo mit, izmišljen u marketinške svrhe, kako bi turističke agencije ubedile ljude da je baš taj dan pravo vreme za odmor.

Na tebi je da odlučiš da li veruješ u „Plavi ponedeljak“, ali pošto je zima sama po sebi tužna dajemo ti nekoliko predloga šta možeš da uradiš, kako ne bi bio/la depresivan/na:

- Pogledaj neku dobru komediju, npr: Moja velika mrsna pravoslavna svadba, Ted, Veridba i dr.

- Pročitaj zanimljivu knjigu kao npr.:

1. Stogodišnjak koji se spistio kroz prozor i nestao, Jonasa Sona, koja govori o lepoti življenja;

2. Šangajska princeza, Danjana Čena, koja govori o snazi jedne žene;

3. Reči na mom dlanu, Gvinevire Glasferd, koja govori o ljubavi.

-Prošetaj sa prijateljima ili igrajte neku društvenu igru;

-Napravi neki zanimljv kolač;

-Okušaj se u dekupažu i napravi poklone dragim osobama;

-Napuni kadu i uživaj u mirisnoj kupki.

Umesto da budeš depresivan/na iskoristi ovaj dan na najbolji mogući način!

Autorka: Dunja Banjac

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.