Dijana Vin Džouns – Veštica pre Roulingove

Rođena šestnaestog avgusta 1934. u porodici Mardžori i Ričarda Aneurina Džounsa, ova žena je bila izvanredan pisac svoga doba. Njena dela se i dan danas štampaju, jer njihova tematika je postala ponovo poželjna posle Hari Poter serijala.

Kratko nakon svog petog rođendana, rat je objavljen i ona je evakuisana u Vels, posle čega je išla u Koniston Voter i Jork, i na kraju, nazad u London.  Najzad se 1943. smestila u Takstedu, mestu u Eseksu, zajedno sa svojim roditeljima koji su vodili konferencijski centar za obrazovanje. U tom mestu, Dijana i njene mlađe sestre Izobel (kasnije Izobel Armstrong, književni kritičar) i Ursula Džouns (glumica i pisac dečje književnosti) provele su svoje detinjstvo potpuno slobodne i prepuštene same sebi.

Nakon pohađanja Volden Škole studirala je engleski jezik na univerzitetu Svete En u Oksfordu, gde je prisustvovala časovima Tolkina (Lord of the rings) i Levisa (Alice in the Wonderland), a diplomirala je 1956. Iste godine se udala za Džona Baroua, s kojim je imala tri sina, Ričarda, Kolina i Majkla. Posle kratkog vremena u Londonu, par se vratio u Oksford, gde su živeli do 1976., kada su se preselili u Bristol.

Sudeći po njenoj autoiografiji, kao mala odlučila je da je ateista.

Dijana je počela da piše tokom 60'-tih, najviše da bi sačuvala razum, kada je njeno najmlađe dete imalo oko dve godine. Njena prva knjiga bila je Preokret (Changover), koja je bila roman za odrasle. Knjiga počinje rasporedom i puna je komedičnih situacija, ali u isto vreme obrađuje ozbiljne teme, poput politike, vlasti, seksa itd.

Posle toga, na red je došao "Težak vodič kroz zemlju fantazija'', a s njim kasnije i ,"Mračni gospodar Derkholma"(1998) i "Godina grifina''(2000), koji su svi osuđivali i kritikovali već uobičajenu situaciju korišćenja formulaic sword-and-sorcery epics, što je značilo užeglost i nedostatak mašte, to jest ponavljanje jednih te istih tema.

Njeni poznat serijal Krestomansi (Chrestomanci) sastoji se od šest knjiga i četiri odvojene priče. Za svoj prvi Krestomansi roman osvojila je nekoliko nagrada, a za nekoliko drugih romana tri puta bila je drugo mesto.

Drugi serijal, Haulov pokretni zamak (Howl's Moving Castle), sastoji se od tri romana koji nisu čvrsto povezani, mada vam neke stvari neće biti najjasnije ako ih ne pročitate sve redom.

Za prvu knjigu serijala, Haulov pokretni zamak, dobila je ideju od dečaka kog je posećivala i koji ju je zamolio da napiše priču pod imenom Pokretni zamak. Godine 2004. Hajao Mijazaki je animirao ovaj roman uz pomoć svoje kompanije, ,,Džibli studija“. Za svoj rad, osvojio je nekoliko nagrada, a zatim se animirani film preveo na engleski i postao, naravno, hit.

Nažalost, autorka se 2009. razbolela. Imala je rak pluća. Prva operacija bila je uspešna, ali ona je sredinom 2010. odlučila da prestane sa hemoterapijom jer se nije osećala dobro zbog nje. Umrla je 26. marta 2011. godine.

Posthumno su objavljene dve zbirke priča. Njena sestra, Ursula Džouns je završila njenu knjigu ,,Ostrva Kaldee'' i objavila da je setra, uprkos bolesti, imala velike planove, koji nažalost, nikad neće biti znani. 

There are thousands of worlds, all different from ours. Chrestomanci’s world is the one next door to us, and the difference here is that magic is as common as music is with us. – Početak svake knjige Krestomansi serijala.

“She says her name’s Sophie,” Michael said. “She came last night.”

“How did she make Calcifer bend down?” said Howl.

“She bullied me!” Calcifer said in a piteous, muffled voice from under the sizzling pan.

“Not many people can do that,” Howl said thoughtfully. – insert iz ,,Haulovog pokretnog zamka.

Autorka: Marija Jović

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.