Preporuka filma „Plagijator“

Li Strent i Brajan Klugman potpisuju režiju i scenario za ovo delo. Zanimljiv podatak predstavlja da su ga napisali još davne 1999. godine i pitali njihovog dobrog prijatelja Bredli Kupera da tumači glavnu ulogu, koji je prihvatio i održao svoju reč čekajući snimanje više od 10.godina. Mnogi poistovećuju radnju filma „The Words“ sa  Suterovim romanom "Lila, Lila" iz 2004. godine prema kome je snimljen istoimeni film "Lila Lila" poznatiji kao "My words, my lies, my love". Glavne uloge tumače Bredli Kuper, kao i Džeremi Ajrons, proslavljeni oskarovac, dobitnik Zlatnog globusa, ali i ostalih prestižnih nagrada. Od vodećih ženskih uloga, tu su Zoe Saldana i Olivia Vajld. Juna 2011. godine u Montrealu u Kanadi, počelo je snimanje filma „The Words“.

Budžet za film iznosio je samo 6 miliona, a zarada 11,5 miliona. Svetsku premijeru imao je na Sundance film festivalu. Film je prodat CBS filmu za 2 miliona dolara. Na snimanju se između Zoe Saldane i Kupera rodila ljubav koja nije dugo potrajala.

Radnja filma se vrti oko Rorija, mladog talentovanog pisca, koji želi da se vine u književni vrh, dok je još u cvetu mladosti. Piše, želi i trudi se, ali ponekad sve to jednostavno nije dovoljno, da ostvari svoj san. Kao i svi početnici, oživljavao je mnogo uspona i padova. Ponekad bi se učinilo da se pomeri s mesta samo za jedan korak napred, a onda se vrati dva nazad. Drugi važan akter je Dora, žena koju voli i njegova neizmerna podrška. Konačno je skupio dovoljno hrabrosti da je oženi i povede na medeni mesec u Pariz gde proživljava srećne trenutke. Kao i svi turisti opčinjeni Parizom želeli su da se medeni mesec nikad ne završi. I u želji da ponesu deo Pariza sa sobom, Rori spletom okolnosti postaje vlasnik jedne stare kožne tašne. Po povratku kući u torbi pronalazi stari rukopis. Onda se pojavljuje Džeremi Ajrons i kreće zaplet, koji ti neću otkrivati.

Film „Plagijator“ je odlična priča koja ulazi u srž ljudske psihe, prožeta trunkom ambicije koja svakim minutom sve više raste. Radnja filma ispričana je kroz tri priče. Iako su glumačku ekipu činili vrsni glumci, nagrade za ovaj film su izostale. Trideset kritičara ga je opisalo kao plitko i nedovoljno razvijeno delo, tako da ne nosi visoku ocenu. Stefan Holden  iz novina „The  New York Times“ pohvalio je film kao pametan, zabavan i predivan. Kris Pandofi iz „At a teater near you“ pohvalio je film  rekavši da je malo verovatno da bude cenjen od svih, te da zaslužuje da bude strukturno, emotivno i tematski analiziran.

Bilo da si pronalazač, advokat, doktor ili pokušavaš postati pisac poput Rorija i mene ne zaboravi da je lepo sanjati i boriti se za svoje snove, ali i znati postaviti granicu.  

Autorka: Mima Ryan

Fotografija preuzeta odavde.