Biser Antila

Kada je Kolumbo, prilikom otkrića ove prelepe zemlje uskliknuo – To je najlepša zemlja koju su ikada videle ljudske oči - svi su znali da on u svojoj proceni ne greši! „Biser Antila“ zaslužno je dobio ovakav epitet zbog večnog osmeha, iza kog izbija neiskvarena ljubav, ples, sreća, pesma.

Republika Kuba je država i arhipelag u severnim Karibima koja se nalazi na istoimenom ostrvu. To ostrvo predstavlja najprostranije ostrvo zapadnoindijske skupine ostrva i uže pripada Arhipelagu Velikih Antila u Karipskom moru. Po popisu iz 2009. godine, Kuba ima 11 242 628 stanovnika. Ostrvo se nalazi na ulazu u Meksički zaliv. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva - od kojih je najveće Isla de JuventudOstrvo mladosti (2.419 km²), izuzimajući zaliv Gvantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Američkim Državama od 1903. godine. Ostrvo Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu.

Po ustavu od 24. februara 1976. Kuba je socijalistička unitarna republika. Kubanska komunistička partija ostaje jedina dozvoljena politička stranka i vodeća društvena sila u svim oblastima. Pravo glasa imaju svi državljani stariji od šesnaest godina. Zastava Kube ima pet plavih i belih linija koje predstavljaju pet regija na koje je Kuba bila podeljena u kolonijalno vreme. Crveni trougao predstavlja krv kubanskih heroja, a zvezda suverenitet zemlje. Grb Kube leži na štitu sa zlatnim ključem u gornjem delu koji simboliše ključnu poziciju Kube između dve Amerike. Izlazeće sunce simboliše rađanje nove nacije, a pet linija podeljenost Kube u kolonijalnom dobu. Kraljevska palma predstavlja jedno od prepoznatljivih obeležja Kube. La Bayamesa (Pesma Bajama) je himna Kube. Peručo Figeredo koji je učestvovao u bici kod Bajama je napisao pesmu.

Iako se Kuba nalazi u tropskom pojasu, njena klima nije tipično tropska, već je jedna od relativno ugodnijih klima u svetu. Male su razlike u dnevnoj i noćnoj temperaturi. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 24 stepeni celzijusa (zimi 21 a leti 27), a maksmalno dostiže oko 38 stepeni celzijusa. U avgustu, septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani.

Zvanični jezik na Kubi je španski jezik, odnosno kastiljanski. Kubanski španski je uglavnom jednak južnoameričkoj verziji španskog, međutim postoje reči i izrazi koji su svojstveni samo njima – npr. amarillo (saobraćajac, jer saobraćajci na Kubi nose žute uniforme). Engleski je popularan, njegovo učenje u školama je obavezno, dok kubanci koji su pohađali školu za vreme bivšeg Sovjetskog Saveza govore i ruski. Najveći broj Kubanaca su katoličke veroispovesti. Santerija je religija koja je mešavina starih afričkih religija i katoličanstva, i široko je rasprostranjena na Kubi.

Havana je glavni grad, u kome, po popisu iz 2012. godine, živi 2,1 miliona stanovnika. Santijago de Kuba je drugi najveći grad sa oko 400 hiljada stanovnika, dok Kamagvej i Olgin broje približno 300 hiljada stanovnika.

Kuba ima veoma raznovrsnu floru i faunu. Ono što je veoma zanimljivo jeste da postoji oko 7 hiljada različitih vrsta biljaka, od toga polovina spada u ugrožene vrste i takođe 80% životinjskih vrsta koje su takođe ugrožene. Posebno je zanimljiva činjenica da na Kubi živi posebna vrsta iguane Cyclura nubila, koja je ujedno i najugroženija vrsta guštera koja postoji. Takođe postoji i posebna vrsta krokodila koji se i zove kubanski krokodil i može se naći samo u močvari Zapata.

Kuba je jedna od privlačnijih destinacija za putovanja prvenstveno zbog svoje klime, plaža i veoma bogate kulture i istorije. Privreda Kube se naglo razvija zbog turizma koji se svake godine sve više povećava. Sredinom devedesetih, turizam je postao primarna grana privrede u Kubi.
Mnogi zvaničnici iz Kube govore kako je turizam „srce kubanske privrede”. Smatra se da Kubu godišnje poseti oko 3 miliona turista od kojih su trećina Kanađani dok su ostali turisti uglavnom iz Evrope. U popularne turističke destinacije spadaju Varadero, Kajo Koko i Havana. Varadero plaže se smatraju najlepšim mestom na svetu. UNESCO je 1992. godine proglasio Varadero plaže kao najsavršeniju netaknutu prirodu na svetu.

Ono što je posebno zanimljivo je to da je Kuba jedna od dve države u kojima se ne prodaje poznato svetsko piće Coca-Cola. A sada, neke brojke i činjenice: Kuba je zemlja sa verovatno najvećim procentom pismenog stanovništva - neverovatnih 99,8 posto! Školovanje je potpuno besplatno od osnovnog do univerzitetskog nivoa. Doktor je jedna od najčešćih profesija na Kubi. Zatim, 85% porodica ne plaća rentu za stanove! Samo 5% Kubanaca ima pristup internetu, a da bi se Kubanci prikačili na Internet, potrebna je posebna dozvola, koja omogućuje pristup, u suprotnom kazne su i do pet godina zatvora. Mobilni telefoni nisu bili dozvoljeni na ostrvu sve do 2008. godine! Najpoznatija fabrika cigara Partagas nalazi se u Havani i od 1845. godine cigare su originalni kubanski suvenir. Na Kubi je stopa kriminala najniža na svetu. Ukoliko se nalazite na Kubi i stopirate, vladin automobil je dužan da vam stane.

Jedna od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi bio je Ernesto Gevara, poznatiji kao Če Gevara. On je simbol revolucije širom sveta. Sam Fidel Kastro je rođen na petak 13. CIA je planirala da ubije Kastra, dok je na njega pokušano 637 atentata. Kada je imao 12 godina, Fidel Kastro je napisao pismo tadašnjem američkom predsedniku Ruzveltu, u kojem ga je zamolio da mu pošalje novčanicu od 10 dolara "jer 10 dolara nikada nije video". Fidel Kastro je jednom prilikom procenio da je sačuvao 10 radnih dana godišnje zbog činjenice da ne troši vreme brijući bradu.

Sa Kube može otputovati samo najstariji član porodice i to samo ako mu neko izvan kupi kartu, ali ko bi poželeo da ode sa mesta poput Kube?

Autorka: Milana Veljko