Neobični izumi za obične ljude

Sve što danas smatramo dijelom svakodnevnice jednom je moralo biti novo i do tada neviđeno – od štamparija preko televizora do interneta. Kažu da je najveći ljudski izum točak, ali za mene će naočale definitivno ostati najveće otkriće ikada, s obzirom na moju dioptriju. Međutim i one su okrugle baš kao i točak, a prije njih ljudsko oko je okruglo. Gdje ljudi pronalaze inspiraciju za izume? Da li je čovjek, ljudsko tijelo, najbolja inspiracija? Možda je inspiracija previše apstraktna, ali različite ljudske potrebe, odnosno nedostaci predstavljaju osnov za razvoj novih ideja, a naročito onih najneobičnijih.

Protetička šaka

Mark Stark je izumio protetičku šaku koja funkcioniše isto kao i električna, samo što je mnogo ekonomičnija. Ideju za ovaj poduhvat dobio je kada je njegov prijatelj ostao bez šake, pa je ovaj izum posvetio njemu sa željom da njegov prijatelj novom šakom može podjednako dobro da se služi baš kao i prije nego što ju je izgubio. Šaka je napravljena sa minamlnom količinom plastike pa je zato veoma laka. Stark je na ovom projektu radio oko sedam godina, a projekat je vrijedio između 17 i 18 000 dolara.

Krevet koji štiti od zemljotresa

Vang Vensi je konstruisao krevet tako da sa svih strana ima ormane u kojima stoji voda, konzervirana hrana i sve ostalo što mu može pomoći da preživi nekoliko dana poslije potresa. U slučaju da dođe do zemljotresa iznad kreveta se spušta ploča koja čovjeka štiti od svih materijala koji padaju sa plafona. Kinu je u proteklih nekoliko godina zadesilo mnogo zemljotresa, a samo u onom iz 2008. poginulo je oko 87 hiljada ljudi. Ovaj neobični izum može dobro doći običnim ljudima u ne tako običnim uslovima.

Tamagoči   

Tamagoči je jedna od najpopularnijih igračaka devedesetih godina. Napravljena je u obliku jajeta sa ugrađenim privjeskom za ključeve koji je bio programiran da bude kućni ljubimac. Uređaju su vlasnici davali ime, a pritiskom na dugme hranili ga, stavljali na spavanje, čistili za njim i sl., a kućni ljubimac se vremenom mijenjao u zavisnosti od toga kako se vlasnik o njemu brinuo. Tvorac ovog izuma bila je japanska firma Bandai koja je prodala čak preko 70 miliona Tamagočija.

LG Twin Dupla veš mašina

Mašina koja ima dva bubnja, jedan ispod drugog, koji mogu da se pune istovremeno. Takođe, povezana je na wi-fi, pa može da se uključi i ako je osoba na svavim drugom kraju grada, a pri tome dobija obavještenje kada je odjeća spremna za sušenje. Cijena ove mašine iznosi 1 700 dolara.

Pametna saksija

Pametna saksija sama zalijeva cvijeće i u nju je ugrađena keramička posuda kapaciteta od dvije litre. Ona raspolaže sa informacijama o 8 000 vrsta biljaka pomoću kojih određuje da li je i kada datoj biljci potrebna voda. Cijena ove saksije iznosi 200 dolara.

Zanimljivosti o nekim izumima koji su danas dio naše svakodnevnice

Prvi bumerang izmišljen još prije 10 000 godina.

Aparat za šećernu vunu izmislio je zubar. Paradoks?

Ručni sat nastao je 1904. godine.

Leonardo Da Vinči izumio je makaze.

Bobmonice Pez nastale su 1927. godine.

Za poznato piće Coca Cola dr Džon Pemberton je napravio recepat 1886. godine u Atlanti.

Kolica sa jednim točkom izumljena su u Kini.

 

A koji je tvoj omiljeni neobični izum?

 

Autorka: Kristina Topić

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.