Kampovanje

Kampovanje je jedna od tema o kojoj si do sada sigurno već puno puta čuo/la. Jedna od prvih asocijacija sigurno su šuma, šator i ukusni mančmeloui otopljeni na logorskoj vatri.

Iako već posle ovih asocijacija kampovanje zvuči idilično, kao i svaka vrsta putovanja i odmora i ono ima svoje kako prednosti, tako i mane. Ono što bi svakako trebalo imati na umu pre nego što se uputiš na kampovanje jeste šta ti je sve neophodno da poneseš. Nemoj se pakovati na brzinu i dobro razmisli pre nego što zatvoriš torbu jer ako si rešen da doživiš pravo kampersko iskustvo, civilizacija ti verovatno neće biti na dohvat ruke.

Neke od osnovnih stvari koje su ti neophodne ukoliko planiraš da provedeš noć u prirodi pored šatora su sledeće: pošto dno šatora samo po sebi nije preterano udobno, obavezno ponesi i vreću za spavanje. Pored toga trebaće ti baterijska lampa (ne zaboravi rezervne baterije), upaljač ili šibice, kanap, makaze ili već neka druga vrsta sečiva i lepljiva traka (you never know). Naravno, vodi računa o tome da se dobro obučeš i poneseš dovoljno klope. Obzirom da ćes deliti stanište sa raznim insektima, opremi se nekom kremicom protiv svraba i ujeda.

Hranu uvek možeš poneti od kuće ali vodi računa o njenoj svežini. Iskusni kamperi tvrde da kuvanje na logorskoj vatri ima poseban šmek i da je to nekada, najbolji deo kampovanja.

U nastavku imaš nekoliko ideja šta sve možeš da spremiš i u koje doba dana:

Doručak

Ručak/Večera

Užina

Mingl te poziva da se informišeš na vreme i budeš spreman/a za sledeću sezonu!

Ukoliko si za međunarodne kampove poseti Međunarodni volonterski kampovi u Srbiji.

Autorka: Jana Staniševski