The Duff

Evo nas na početku još jedne školske godine. Za nekog će ova godina biti novi početak, a za nekog završetak, mada svaki kraj nosi novi početak. Sklapaju se prijateljstva, biraju partneri za školsku klupu, padaju prvi osmesi, poljupci, čuvaju se male i velike tajne. Ali zašto pričam o školi kada treba da vam preporučim film? Upravo, jer ćete se uz film The Duff prisetiti školskih dana. The Duff nije klasična teen priča o smotanoj princezi koja traži svog princa i želi da proživi svoju bajku, ne postoji čak ni klasičan princ koji je obično okarakterisan kao lep i ne preterano inteligentan, a ni klasična veštica koja baca zle čini i nudi te otrovnom jabukom.

Pa šta onda postoji?

Dafovka Bjanka Pajper koju tumači sjajna Mej Vitman. Bjanka živi svoj uobičajeni život srednjoškolke, sve dok ne sazna da je smatraju dafovkom tj. dežurnom neuglednom drugaricom. Zapravo duff jeste neko ko ne pripada istom nivou prema srednjoškolskom rejting sistemu kao grupa njenih drugarica. Bjanka moli Veslija njenog prvog komšiju i zvezdu ragbi tima da joj pomogne da se izdvoji iz mase i skine etiketu sa sebe. Kako vreme odmiče Bjanka shvata da smo svi nečiji duff. The Duff je savremena priča u kojoj se svako može pronaći, humor nije usiljen, a su replike sjajno napisane i izvedene. 

The Duff je američka teen komedija koju je režirao Ari Sandel, scenario napisao Džoš Cagan po romanu Kodi Kiplindžer, muziku Dominik Levis, a producirali ga Susan Cartsonis, McG i Mary Viola. The Duff je prvi film koji je distribuirao Lionstage.

Neki godinama čekaju da saznaju sudbinu svog rukopisa, koji verovatno leži na dnu nečije ladice u izdavačkoj kući. Neki se nadaju da će baš njihov rukopis ugledati svetlost dana i krasiti izloge obližnjih knjižara. A nekima se sreća itekako osmehne pa njihov rukopis dobije i filmsku verziju. Upravo takvu sreću imala je Kodi Kiplindžer koja je The Duff napisala sa svojih sedamnaest godina. Producentkinja Lejn Bišop saznala je za roman Duff kada je videla delimično zavšen rukopis u kancelariji Džoane Volp izdavačice iz Njujorka. Bišopova je bila opčinjena romanom i zatražila je prava za snimanje filma. 

Kao što sam na početku pomenula, Bjanku tumači Mej Vitman. Ono što producenti nisu znali jeste da je Mej Vitman bila i glavni izbor autorke romana. Malo pre nego što je njena knjiga objavljena, objavila je post o tome koga bi izabrala za glavne uloge. Gledajući Mej u seriji Roditelji i deca  pomislila je da bi ona bila savršena za Bjanku. I na kraju joj se želja ispunila, Mej je maestralno dočarala lik Bjanke.

Obično su glavni muški likovi okarakterisani kao lepi i popularni sportisti, ali lik Veslija uopšte nije takav. Vesli je emotivan, dubokouman, ima sposobnost da vidi ispod površine svojih vršnjaka. Mladom i talenovanom glumcu Robiju Amelu pripala je čast da tumači Veslija.

Medison Morgan je ta zla popularna devojaka. Još jednu zanimljivu činjenicu predstvalja to što je Medison izmišljena za potrebe filma. Većina Bjankinih borbi je unutrašnja, što je malo teže preneti na filmsko platno bez korišćenja naracije i tako je nastala glavna Bjankina suparnica. Medison  koju tumači mlada i talentovana glumica Bela Torn. Okej priznajem, u početku sam bila skeptična, kad sam videla da tumači zloću, jer je poznata po ulozi slatke dobrice. Ali je dokazala da može igrati i opaku devojku. Čak toliko dobro da je dobila nagradu. Medison je devojka koja misli da joj sve pripada, pokušava da zabeleži svaki svoj korak i postane mlada rijaliti zvezda. Zvuči poznato? Takođe, ponižavajući druge ona nadograđuje svoju nesigurnost. Ono čega Medison nije svesna jeste da je i ona nečiji duff.   

The Duff je priča koja obećava, a pred Kodi je svetla budućnost. Probila je led. Nadam se da će nas uskoro obradovati novim romanom ili filmom rađenom po njenoj knjizi.

Okupi društvo, napravi kokice zavali se u omiljenu fotelju ili kauč i pogledaj Dežurnu neuglednu drugaricu.

Šta mogu da ti obećam? Da nećeš ostati ravnodušan/a, da ćeš se nasmejati Bjankinim dogodovštinama možda čak i vratiti u školske dane ukoliko i sam/a nisi već u školi, ali i razmisliti o tematici filma. Možda si i ti bio/la nečiji duff. 

Autorka: Mima Ryan   

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.