Noragami

Beskućnik. Bankrot. Usamljenik. Bog.

Upoznajte Jata! Vaše lično božanstvo koje uslišava želje za siću i ispunjava ih u najkraćem mogućem roku. Skoro.

Na ovaj oglas možete naići ako krenete ulicama nekog ušuškanog japanskog grada.

Noragami je priča o jednom zaboravljenom božanstvu koje pokušava da preživi u modernizovanom Japanu. Jato, bog lutalica pokušava da sakupi novac i sebi izgradi svetilište, ali to nije nimalo lako, budući da je on prilično nepoznat ljudima i ima malo vernika koji bi mu ostavljali ponude, da bi uslišio njihove molitve. Međutim, sve se menja kada pristane da odgovori na molitvu srednjoškolki Hijori.

Noragami je topla priča o prijateljstvu i lekcijama koje život donosi. Ovaj anime predstavlja sjajnu priliku da se upoznate sa šintoizmom, japanskom religijom i mnogobrojnim bogovima koji su našli način da opstanu u modernom dobu. Pored Jata, srećemo i bogove siromaštva, bogatstva, mudrosti koji su svi pomalo komični na svoj način, ali i bogove smrt i katastrofe koji su nekada harali svetom, a sada su zaboravljeni i pritajeni.

Noragami predstavlja pravu malu kulturološku poslasticu. Do sada su izašle dve sezone od po trinaest epizoda, a najavljena je i treća. Anime je vrlo brzo stekao veliku popularnost, a Jato je svojim šarmom osvojio srca publike, stoga je preporučujemo i vama, kao idelan mali predah. 

Autorka: Bojana Cvejanov

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.