Srpski studenti najbolji na prestižnom svetskom takmičenju u upravljanju projektim

Studenti Građevinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, Abel Duran, Jana Puzderliski i Marko Modrinić, osvojili su, zajedno sa kolegama iz Nemačkog tima, prvo mesto na svetskom takmičenju u upravljanju projektima International Project Management Championship 2018 i time obezbedili Srbiji poziciju svetskog prvaka drugu godinu zaredom.

Finale četvrtog po redu svetskog takmičenjau upravljanju projektima – International Project Management Championship 2018, koje je za četiri godine okupilo više od 2600 studenata sa prestižnih fakulteta i biznis škola širom sveta, održano je 2. juna 2018. godine, u Beogradu, u organizaciji Centra za upravljanje projektima Fakulteta organizacionih nauka. Finale ovogodišnjeg takmičenja International Project Management Championship održano je u Beogradu. Od ukupno 192 tima, odnosno 760 takmičara, koje je svetska asocijacija za upravljanje projektima (IPMA) okupila na ovogodišnjem takmičenju, najboljih 9 timova je u finalu u Beogradu, 2. juna, svoja znanja i veštine iz oblasti upravljanja projektima prikazalo kroz simulaciju upravljanja realnim projektom, koju je obezbedila kompanija Open Management Education Center (OMEC).

U finalu ovogodišnjeg takmičenja se borilo 9 zemalja, odnosno timovi iz Nemačke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Finske, Litvanije, Italije, Španije i Srbije. Odlukom žirija, a na osnovu broja poena dobijenih tokom trajanja simulacije, prvi put u istoriji takmičenja, proglašena su dva pobednika, te su titulu svetskog prvaka podelili timovi iz Nemačke i Srbije, dok su studenti iz Hrvatske osvojili treće mesto. Svetsko takmičenje je ove godine u Beogradu okupilo i brojne stručnjake i eksperte iz oblasti projektnog menadžmenta, kao što su predsednik Internacionalne asocijacije za upravljanje projektima (IPMA - International Project Management Assotiation), Hesus Almela Martinez, predsednik skupštine IPMA, Rajnhard Vagner, potpredsednik IPMA za mlade, obrazovanje i trening, Kamiar Safakiš, kao i brojne predstavnike privrede, trenere, profesore i studente.

Organizacije koje su podržale ovogodišnje takmičenja u upravljanju projektima su Fakultet organizacionih nauka, Elixir Group, Aigo BS, Koncern Bambi a.d, Coca Cola Hellenic i CarGo, koji su svojim brojnim rezultatima, priznanjima, donacijama i nagradama potvrdili svoj ugled, naročito u pogledu odgovornosti prema društvu i zajednici, kao i okrenutosti ka pružanju podrške mladim ljudima i njihovom profesionalnom razvoju i obrazovanju.