Najduži raspust priveden kraju

Student

Oktobar je mesec brucoša. Tih dana gradovi vrve od mladih studenata koji su otpočeli novu epizodu svog života. Početku fakultetskog obrazovanja predstojao je tromesečni odmor koji je poznat kao najduži raspust ikada. Upis na većini fakulteta je početkom jula, a nakon toga studenti prvih godina imaju slobodno vreme do 1. oktobra.

Neuobičajen je osećaj kada u septembru vidiš osnovce i srednjoškolce kako idu na časove, a ti nemaš nikakve obaveze - uživaš u produženom letu. Mnogo je aktivnosti moguće uraditi tokom ta tri meseca. Neki su septembar iskoristili za posetu letovališta po veoma pristupačnim cenama iz tog razloga što sezona jenjava u tom periodu. Neki su radili jer su želeli da se osiguraju i zarade za novi početak. Tu su i oni koji su spavali do podne, gledali serije, leškarili, izlazili.

Iako zvuči primamljivo da  ceo jul, avgust i septembar kreiraš po svojoj volji, tu nagradu treba zaslužiliti. Maturanti se ranije raspuste od drugih, ali najstresniji period nastupa baš tada. Osim što moraju da brane maturski rad, zauzeti su pripremom maturske večeri i euforijom koja uz to ide. Devojke biraju odevnu kombinaciju za tu priliku, a datum prijemnog im je sve bliži.

Neki učenici počnu sa pripremama za prijemni mesecima ranije, dok pojedini tome posvete nekoliko nedelja. Sve zavisi od prijemnog ispita i broja studenata koji su zainteresovani za određeni smer. U svakom slučaju, retki su oni koji mogu potpuno staloženo tome da pristupe. Iz mog ugla to je bio najveći životni ispit do tad, jer je predstavljao prekretnicu. Od njegovog ishoda zavisila je moja budućnost.

Često sam se šalila sa prijateljima koristeći se replikom iz jedne domaće serije: "Opusti se u vezi sa tim prijemnim. Od toga ti zavise samo posao, život, karijera, deca... " Napetost je velika sve do momenta izlaska rang-liste posle koje znaš na čemu si. Kad sve saberem i oduzmem i setim se cele moje generacije i naših briga mislim da smo ovaj raspust zaista zaslužili.

Stigla je jesen, tu je oktobar, a tu su i brucoši u novoj sredini licem u lice sa novim izazovima. Po rečima mnogih studiranje je najlepši period koji ni sa čim ne može da se uporedi. Na nama je sada da to iskusimo, tako da dragi brucoši srećan nam početak predivne avanture.

Autorka: Jelena Čolović

Fotografija preuzeta odavde.