Noć veštica - Dan mrtvih u Meksiku

Meksiko

Da li se spremaš za praznik koji dolazi? Hoćeš li i ove godine biti deo tradicije koja se obeležava od davnina? Očekuješ da Noć veštica u obliku izdubljene svetleće bundeve zakuca na tvoja vrata, ali znaš li na koji se način ovaj praznik obeležava u svetu? Možda si se nekada i zapitao/la, ali sada je vreme da saznaš kako se ovaj dan obeležava u drugim državama.

 

Kao što je kod nas Noć veštica, u Meksiku se ovaj praznik naziva Dan mrtvih (El Día de los Muertos). Ova tradicija slavljenja Dana mrtvih u Meksiku se neguje više od 2000 godina i jedan je od najvećih nacionalnih praznika. Verovatno se pitaš otkud takav naziv? Naime, život Meksikanaca je velikim delom obogaćen slikama o smrti. Meksički pesnik, Oktavio Paz, odlično je opisao njihovu svest o smrti i, uopšte, razumevanje smrti, rekavši: ,,Meksikanac poznaje smrt, šali se na njen račun, miluje je, spava s njom i slavi s njom. On o smrti misli kao o omiljenoj igrački i najtrajnijoj ljubavi. Smrt barem nije skrivena, on je gleda u lice, s nestrpljenjem, prezirom ili ironijom”. Stoga, ova tradicija je veoma važan deo života svakog Meksikanca.

 

Ovaj praznik Meksikanci proslavljaju tri dana, od 31. oktobra do 2. novembra. Tih dana se porodice okupljaju oko grobova svojih bližnjih, kako bi se prisećali svojih dragih osoba i kako bi im odali počast. S obzirom da se ovaj praznik slavi tri dana, Meksikanci su se organizovali i odredili šta se kog dana radi. Oni se 1. novembra prisećaju preminule dece, spominjane kao ,,angelitos’’ (mali anđeli), odlaze na njihove grobove koje ukrašavaju igračkama i balonima. Veruje se da tog dana oni ostaju ceo da sa svojom porodicom. Zatim, 2. novembra slavi se tzv. Dan svih duša. Tada se oni prisećaju odraslih koji su preminuli. Pored balona i igračaka kojima ukrašavaju grobove preminule dece, tokom slavlja neki Meksikanci posipaju i latice cveća od groblja do kuće, jer se veruje da oni pomažu preminulima da lakše dođu do domova svojih porodica. Tokom ovog praznika, Meksikanci dele obroke na oltarima, i to omiljenu hranu pokojnika, kako bi primamili duše preminulih. Takođe, tu se nalaze i neki njihovi predmeti koje su voleli dok su bili živi. Deljenje obroka zapravo predstavlja verovanje da tom prilikom živi i preminuli te obroke dele i time se izražava dobrodošlica preminulima. Oni veruju da duše uzimaju deo hrane, a da ostatak deli porodica.

 

Neki meksikanci pišu kratke pesme u kojima opisuju zanimljive navike ili zabavne anegdote. Te pesme su poznate pod nazivom ,,Lobanje''. Ovaj čin pokazuje da taj praznik nije neka tužna prigoda, već, naprotiv, predstavlja ,,slavljenje života'' preminulih. Lobanja predstavlja simbol ovog praznika koji ukazuje na cikličnost života. Takođe, daruju se i pokloni u obliku lobanja od čokolade ili šećera.

Veza između živih i preminulih je veoma važna u Meksiku. To pokazuje činjenica da je nekada postojao običaj da se preminuli članovi porodice zakopavaju blizu kuće. Međutim, kasnije, nakon dolaska Španaca i katolicizma, pokojnici su se zakopavali na grobljima.

 

Uoči praznika, u Meksiku se održava i parada u kojoj su učesnici obučeni u kostime kostura ili imaju nacrtane lobanje na licu. U nekim zajednicama je običaj da se cela noć provede na groblju uz zabavu, hranu i piće.

Iz svega ovoga se vidi da je glavni simbol koji je zastupljen u Meksiku, zapravo, simbol smrti. Upravo ovaj njihov način obeležavanja praznika ukazuje na to da je smrt nešto što je neizbežno i da, bez obzira na to ko je kakav bio u životu, na kraju smo, u stvari, svi jednaki.

 

Dan mrtvih je veoma specifičan praznik koji predstvalja važan segment meksičke kulture. To dokazuje i činjenica da ga je 2008. godine zaštitio UNESCO, kao deo svetske nematerijalne baštine.

Stoga, ako si možda razmišljao/la da nekada posetiš Meksiko, možda je ovo pravo vreme za to. Kulture nam jesu različite, ali zar nije upravo u tome draž, da spoznamo nešto novo i drugačije? Možda ćeš baš ti uskoro osetiti čari meksičke kulture i uvideti da svaka država ima svoju Noć veštica ili Dan mrtvih.

Autorka: Nevena Stojanović

Fotografija je preuzeta odavde.