Fur Free Friday

Fur Free Friday

Još od 1986. godine svakog poslednjeg petka u novembru, u mnogim zemljama širom sveta obeležava se Međunarodni dan borbe protiv trgovine prirodnim krznom. Ovaj događaj je poznat pod nazivom Fur Free Friday. Najveći neprijatelj životinja u ovom trenutku nisu druge životinje predatori, već modna industrija koja na najokrutnije načine dolazi do prirodnog krzna.

Da li znaš koliko životinja umre da bi se jedna žena okitila lepim kaputom? Za jednu bundu potrebno je između 130  i 200 činčila, a nekada čak i 400 veverica. Svakog poslednjeg petka u novembru svetske organizacije za zaštitu životinja podsećaju javnost svojim akcijama da je upotreba prirodnog krzna izgubila svoj prvobitan smisao. Složićeš se, danas prirodno krzno označava samo statusni simbol.

Cilj ovog događaja jeste da se široj javnosti poruči da je nehumano eksplatisati životinje zarad krzna i podsticanje modnih kreatora da koriste veštačko krzno kako bi se životinje spasile sigurne smrti. Dugoročni cilj kampanje jeste donošenje zakonske regulative koja će zabraniti osnivanje farmi za uzgajanje životinja samo radi dobijanja krzna i određivanje konkretnih vremenskih rokova do čijeg isteka bi se postojeće farme morale zatvoriti.

 Šta je ono što ti možeš da učiniš?

1. Da ne kupuješ prirodno krzno. Veštačka mogu izledati identično, a čak su i jeftinija – i elegancija i pun novčanik!

2. Da edukuješ druge o surovosti krznarske industrije.

3. Prijavi ukoliko vidiš da neko zbog krzna muči i ugrožava životinje.

Možemo biti “in” iako ne nosimo pravo krzno. Nijedna životinja ne zaslužuje da pati i izgubi svoj život da bi neko ima lep i moderan autfit!

Autorka: Mirjana Ranđelović