Zabava

Kafa

Kafa

Bez obzira da li piješ kafu ili ne, kada sa nekom dragom osobom dogovaraš viđanje, uglavnom se dogorite da idete na kafu. Ponekad čak odete na kafu, pa naručite nešto drugo.

U daljem tekstu ja ću navesti par činjenica i detalja o kafi, pa možda posle mog teksta počneš da konzumiraš ovaj „magični napitak“, čak i ako nisi ljubitelj istog.

Kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku. Ovo piće je popularno u mnogim zemljama sveta. Kod nas je najpopularnija „turska kafa“- domaća. Najnovija istraživanja su dokazala da kafa ima mnoga pozitivna dejstva na one koji je piju. Kafa je prvi put viđena u oblasti Kafa u Etiopiji. Po mestu pronalaska, Kafa je dobila ime.

Jutarnja kafa za lakše buđenje je nekome navika, a nekome potreba. Ali da li ste znali da kofein koji kafa sadrži nema ni miris niti ukus?

Dakle, kofein nije taj koji zamiriše. Pa šta se to onda nalazi u kafi i svom snagom deluje na naše čulo mirisa?

To su različita hemijska jedinjenja – zapravo stotine njih! Ali nemaju sva ta jedinjenja prepoznatljiv miris, pa tako samo manji broj doprinosi aromi kafe. Kuvanjem dolazi do ekstrakcije materija iz zrna i do prijatnog mirisa koji mami.

Zašto pijemo kafu? Razlog može biti njena neodoljiva aroma, pozitivan uticaj na budnost i koncentraciju, to što je odličan povod za pauzu i razgovor. Ili sve od navedenog! Iako nema sumnje da je kafa omiljeni napitak većine ljudi, brojna istraživanja pokušala su da odgovore na pitanje - kako kafa tačno deluje na nas kada su poslovne performanse u pitanju. Da se odmah razumemo, ja sam jedna od onih ljudi koji vole jaču kafu.

Tinejdžeri i oni koju godinu stariji druženje vide kao odlazak na kafu. To je bio i slučaj kod mene. Prva popijena kafa bila je u prvoj godini. Moja drugarica me je pozvala na kafu pošto smo gubili čas. Naručile smo domaću kafu i pričale o svemu i svačemu. Od tada kad god imam neku lepu temu za razgovor sa prijateljima idemo u neki lep kafić i tamo se ispričamo i pijemo svoju omiljenu kafu.

Fraza “Kafa – kao  izgovor za razgovor”.

Da li znaš da će u Parizu kada naručuješ kafu u određenim kafićima,  konobar da pita: “Okačena kafa ili plaćate”?  Ne razumeš o čemu govorim? U  pitanju je solidarnost koja je sve prisutnija u pariskim restoranima. Naime ako u kafić svrati neki “imućniji” građanin on naruči dve kafe, jednu popije, a druga ostaje za nekog ko u kafić uđe u besparici. Osoba koja nema novca, a uđe u kafić da popije kafu može da naruči “okačenu kafu”  koju na račun dobronamernika.

Ne znam da li te je ovo zainteresovalo i da li ćeš početi da je konzumiraš?

Ako pak ne voliš ovaj napitak, postoje i drugi napici koji mogu da podstaknu na druženje.

Pronađi u sebi ukus i miris svog napitka, ja sam moj pronašla.

Autorka: Katarina Ninković

Najnovije