Zabava

Šta nam donosi 2017. godina?

Šta nam donosi 2017. godina?

Priprema za Novu godinu i praznike je odavno iza nas. Proslavama smo potrošili dosta novca i sada većina sumira račune i štedi novac kako bi popravila rupu u budžetu koja je nastala nakon praznične euforije.

Kako da najbolje izađemo iz krize koja je na neki način bila neizbežna, osim za one koji su Novu proveli kod kuće? Šta nam donosi ova godina koju smo čekali sa ushićenjem? Da li je prvi mesec opravdao naša očekivanja ili smo se razočarali kao i u prethodnu? U narednih nekoliko pasusa predstaviću ti šta nas to očekuje u ovoj 2017. godini, godini Mudrog i lukavog petla po kineskom kalendaru, ali i u godini koja će obeležti mnoge jubileje. Takođe ćeš ti, dragi čitaoče, imati zadatak da postaviš sebi pitanje: Šta mogu da uradim da nam bude svima lepše?

U ovoj po svemu važnoj godini očekuje nas presudna i temeljna borba protiv terorizma, smirenje situacije na KiM, otvaranje novih poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, ali i republički predsednički izbori, stabilizacija odnosa sa zemljama u regionu, dobar bilans MMF-a i konačno najavljeno povećanje plata i penzija.

Kada govorim o terorizmu, mislim na sve prisutnije napade tzv. samoproglašene islamske države ISIS. Prvi napad ove države bio je 13.11.2015. godine u Parizu na novinski list Šarli Ebdo. Zatim su bili sve učestaliji napadi, a poslednji u nizu je bio na klub Regina u Istanbulu prvog dana 2017. godine. Sve učestaliji teroristički napadi nas teraju na to da se zapitamo, kako se i kojim sredstvima se treba boriti protiv zla koje nas okružuje. Kao još jedan dokaz da prvi mesec nove godine ide naopako, jeste hapšenje, a zatim puštanje Ramuša Haradinaja, koji je trebalo da bude izručen Srbiji.

Veliki polarni talas okovao je Evropu i doneo velike količine leda Dunavu. Ali, ima i nekih stvari koje su počele u 2016. a  uspešno su realizovane u novoj godini. Održan je referendumom o danu Republike Srpske, na kojem je izglasano da se taj dan obeležava 9.1. i tako je 9.1.2017 proslavljeno 25 godina Republike Srpske.

Dokaz da svet ne spava jeste inauguracija novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trampa 20. januara 2017. Ovu svečanost pratili su i  mediji i veliki broj drugih zemalja. Novoizabrani lider Amerike najavljuje da ukida sankcije Rusiji i da će odnose sa ovom zemljom dovesti na najbolje moguće.

Ono što donosi uzbuđenje u svetu filma, a to je dodela Oskara, biće održana po 89. put 26.2.2017. Mjuzikl La La Land osvojio je čak 14 nominacija za ovu prestižnu nagradu. Nominacije za film ima i film “Arrival”, “Hacksaw Ride”, “Moonlight”. Za najboljeg glumca/ glumicu nominovani su Rajan Gosling, Denzel Vošington, Ema Stoun, Izabel Iper, Rut Nega. Na 88. dodeli Oskara najbolji film je bio film „Pod lupom” (Spotlight), u trci za najbolju mušku ulogu pobedio je Leonardo Dikaprio, a najbolju žensku ulogu je osvojila Bri Larson.

Pesma Evrovizije 2016. godine održana je u glavnom gradu Švedske, u Stokholmu, a Globen arena je bila potpuno spremna za spektakl. Pobednica 61. Evrosonga je bila Ukrajinka Susana Jamaladinova, umetničko Džamala. Na takmičenju je organizovano i glasanje za „Barbara Dex - izbor za najlepše odevenog takmičara/takmičarku“. Laskava titula Barbara Dex otišla je u ruke Hrvatske predstavnice Nine Kraljić, koja je na sceni nosila haljinu modnog kreatora Juraja Zigmana. Ona je dobila 34,7% glasova što je 2221 glas. Ovogodišnji Evrosong spektakl biće održan od 9. do 11. maja 2017, a finale će se održati 13. maja 2017. godine u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Učestvovaće 40 zemalja, dok naš sused, Bosna i Hercegovina propušta Evroviziju iz finansijskih razloga.

Od 3. do 5. jula 2017.godine u Nišu biće organizovan međunarodni - naučni skup vizantologa, „Niš – Vizantija“ sa podnaslovom “Rimski venac”. Na skupu će se obeležiti 800 godina od  krunisanja Stefana Prvovenčanog, sa ciljem da srpsku ali i evropsku javnost podseti na najvažniji datum u našoj istoriji.

Kineski kalendar 2017. godinu naziva godinom Vrednog i lukavog petla, i za nju vezuju sledeća verovanja. Godina vrednog petla počinje 28.januara i trajaće 13 lunarnih meseci, imaće 384 dana i završava se 15. januara 2018. godine. Od onih koji su rođeni u godini Petla očekuje se puno, a možda će neki tražiti od njih previše u budućnosti. U ovoj godini moramo naučiti da razlikujemo istinu od laži, ili žito od kukolja. Dobre osobine osoba koje su rođene u znaku petla su dostojanstvo, hrabrost i rad, a loše da lako ulaze u konflikte i  da su jako ratoborni. Moguća zanimanja u kojima bi petao bio dobar su: glumac, stomatolog, plesač, agent osiguranja, oficir, pevač. U znaku petla su osobe rođene 1969, 1981, 1993, 2005 i 2017. godine. Najčešće znak petla odgovara znaku device u našem horoskopu.

Kako ti se čini početak ove godine i šta očekuješ od nje? Koji si znak kineskog horoskopa? Možda si baš ti vredni petao. Razmisli šta možeš da uradiš, kako bi ulepšao svoj život, ali i  živote ljudi oko sebe.

Autorka: Katarina Ninković

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije