Zabava

Srpska naučna televizija

Srpska naučna televizija

Kada ugrabiš nešto slobodnog vremena i sedneš da gledaš televiziju i onako menjaš kanale u nadi da ćeš napokon naći nešto što će ti držati pažnju, šta je prvo što primetiš? Na svakom kanalu je sadržaj apsolutno identičan. Ili je na programu neki od političara, neka rijaliti emisija ili neki film, po hiljaditi put repriziran. Svuda su hvalospevi o tuđim podvizima, tuđim kulturama, tuđim uspešnim mladim ljudima. Toliko da se polako pretvaramo u „tuđe“ dok „naše“ ostaje negde u podsvesti, čisto da kada je rasprava na internetu možeš ponosno da braniš svoju zemlju iako o njoj sve manje i manje znaš. U želji da te informišemo o tome šta sve možeš da pratiš na našoj televiziji, a da to nisu stalno dosadni isti kanali, danas ćemo ti predstaviti Srpsku naučnu televiziju.

Počeli su kao malo neprofitno udruženje, desetak drugara entuzijasta sa ciljem da spreče „odliv mozgova“, upućujući mlade, pametne i ambiciozne ljude na konkurse za različite projekte, umrežavanjem sa drugim ljudima koji imaju znanje, iskustvo a sve u cilju da što lakše apliciraju i dobiju sredstva na konkursima različitih fondacija, kompanija, ministarstava i slično.

Međutim, ovdašnje medije, ideja promovisanja mladih naučnika i uspešnih studenata, nije zanimala. Iz nekog razloga, po njima, pamet se ne prodaje dobro. S toga je ovih nekoliko entuzijasta odlučilo da osnuje televiziju kojoj će udarna vest biti uspeh naših omladinaca. Registrovali su je, dobili sve potrebne dozvole i nazvali je Srpska naučna televizija.

U početku su njih dvadesetak svakodnevno osmišljavali ne samo program, već i način snimanja, sistem produkcije i emitovanja, a sve u cilju uštede sredstava koja nisu skoro ni imali pa su morali da se dovijaju na sve moguće načine. To su najviše uspevali jer su im njihovi članovi, hardverski i softverski stručnjaci, osmislili najinovativnije metode emitovanja i proizvodnje programa. Sve u svemu, danas je pet godina kako emituju kulturno-obrazovni i naučni program. Do sada su snimili preko 2000 emisija, priloga i reportaža u kojima su u najlepšem svetlu predstavili na hiljade mladih uspešnih studenata, naučnika, umetnika ali i njihove profesore, projekte, institucije u kojima uče ili rade. Takođe, njihova televizija je od samog početka širom otvorila vrata za volontere i aktiviste tako da je do sada na stotine mladih ljudi prvi put stalo ispred ili iza kamere baš u njihovoj televiziji. Jedna od njih je i članica naše redakcije, Katarina Ninković, koja kaže da je saradnja sa njima nezaboravno iskustvo, da je programom i celom ekipom koja učestvuje u stvaranju istog apsolutno oduševljena i da se nada da će i ubuduće sarađivati sa njima.

Program Srpske naučne televizije uređuju mladi akademci i trenutno imaju preko trideset serijala iz raznih naučnih i umetničkih oblasti, a sve njih uređuju i vode baš oni koji se bave ili proučavaju te teme. Njihov program danas prenose skoro svi kablovski TV sistemi i to ne samo širom Srbije već se vide i u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i na Internetu i svim društvenim mrežama gde takođe prenose uživo program. Pored toga njihov signal se vidi i u nekoliko aplikacija koje su namenjene za gledanje TV kanala na mobilnim telefonima i računarima.

Ako te interesuje program ove televizije, možeš za početak da pogledaš njihove profile na društvenim mrežama, odnosno na Facebook-u, i na Youtube-u.

Ovim putem se takođe zahvaljujemo direktoru, glavnom i odgovornom uredniku neprofitnog i kulturno-obrazovnog TV kanala Srpska naučna televizija, Živojinu Žiki Petroviću, što je izašao u susret portalu Mingl i podelio sve osnovne informacije o SNTV sa nama.

Autorka: Milica Zubac

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije