Zabava

Vatra i dalje hoda sa nama- that’s a good sign!

Vatra i dalje hoda sa nama- that’s a good sign!

Svako ili bar većina nas je ostala navučena na neku od serija HBO, Fox ili Netflix produkcije. Ali eto ti čuda, detektivske i serije sa urgentnih centara su bile snimane i devedesetih. Sitkomi kao što su Prijatelji, Mućke, Alo alo, su i dalje gledani jer se silno repreziraju i na veštački način drže u životu, ali detektivskih serija, onih koje bi mogle poneti epitet klasika, ima vrlo malo.

David Lynch je čovek koji se posle Blue Velveta odvažio ovom, detektivsko-komedijaško-mističnom serijom – Twin Peaks. Imala je dve sezone, i u obe se rešava ubistvo Lore Palmer i sva događanja koja je prate. S obzirom da su danas serije deo naše svakodnevnice, prirodna je stvar da je Linč pionir ideje snimanja epizoda koje nisu obična razbibriga (iako u fragmentima i jesu). Serija je, u najmanju ruku, žanrovski neodređena, ali niko od fanova ne zamera, naprotiv, neizmerno smo mu zahvalni jer je uveo nesvakidašnjicu u bit, mistiku u kinematografiju. Kada je reč o dinamici, voleo je da se bavi digresijama, (recimo na Američki građanski rat) i sporednim ljubavnim aferama, ali nekim čudom, sve to nikako ne kvari utisak da je serija duhovita u svakom smislu te reči. Novi likovi koji se pojavljuju iz epizode u epizodu su urnebesni. Sve skupa čini bizarnu papazjaniju, koja nas mirno guta poput živog blata, a mi gledaoci, ostajemo umireni mirisom četinara iz okolnih šuma. Jer Twin Peaks nije samo serija, to mesto je zbog svoje atmosfere i specifičnog načina života, koji ide protiv svake konvencije, u stvari stanje uma, stoga i svet za sebe.

Twin peaks je planinsko mesto sa 1201 naseljenih. Ubistvo Lore Palmer potpuno narušava ravnotežu koja je dotad postojala. Lora je bila omiljena učenica u gradu, imala je svoj skriven život, zanimala se za zabranjene stvari, zašla je u prostor između života i smrti, gde na kraju svi završavaju, na mestu u kom je uvek muzika.

Ime Lore Palmer je ironično pominjano milion puta po forumima i društvenim mrežama. Ako se u nekoj seriji bave ubistvom mlade žene, odmah se nađe neko vispren da spomene Loru. To stalno podsećanje je siguran znak da je publika etablirala ovo ubistvo u sam vrh svojih standarda. Glavni lik je detektiv Dejl, gospodin savršeni, uglađen, profesionalan, pedantan i ljubazan. Lako je za njega naći epitete. Zanimljiv je iz mnogo razloga. Metodi detektiva su u najmanju ruku čudni, oslanja se na intuiciju, na puki slučaj i sve mu to nekako uspeva. Takođe, on ima i halucinacije, džina koji mu se javlja u snovima i na javi, pomagajući mu da protumači tragove. Kajl Mekalahan, protagonista ne samo Twin Peaks-a, već i Linča samog, kao detektiv Dejl, ostaje zaljubljen u mirnu šumu i sve paranormalnosti koje njom vladaju. (Čitaj sove)

Zapravo kad se sve zajedno pogleda, dosta je nerazjašnjenih stvari. Ne zna se šta se dogodilo sa Leom? Ko je Dajen?  Ali to i ne bi trebalo da nas zanima, jer serija neće biti nastavljena, već ćemo posmatrati grad 25 godina kasnije. Prva, dvočasovna epizoda treće sezone serije najavljena je na kanalu Showtime, 25. maja. Još jedna velika radost je delo vrlog i  ljubaznog scenariste Marka Frosta,  knjiga koja će se baviti životima građana između druge i treće sezone serije, biće uskoro izdata pod nazivom „ The secret lives of Twin Peaks“. Američka književnost pamti priče o gradovima, izdvojio bih Empire Falls, roman dobitnika Pulicerove nagrade Ričarda Rusoa (i njena manje uspešna ekranizacija u produkciji HBO-a). Danas se setno sećamo i Deadwooda, ali tu je i aktuelni Westworld koji nam vraća nadu da priče iz izolovanog sveta i dalje rade u Holivudu.

Kada je reč o glumačkoj ekipi, Majkl Otkin (Šerif Truman) odustao je od glume. Log lady i legendarni i simpatični Pit su, nažalost, preminuli. Celokupna ekipa se nalazi na ovom linku, a među iznenađenjima su  Monika Beluči, Džim Beluši, Tim Rot i Naomi Vac . Naravno, trebali bismo da očekujemo i Linča u ulozi nagluvog Gordona Kola.

Atmosfera će sigurno biti drugačija, što se vidi iz dosadašnjih tizera. Kolorit je živopisniji ali i u neku ruku mračniji, a i sa tehnološke strane će serija sigurno uznapredovati. Linč će sam režirati ovu sezonu koja će imati čak 18 epizoda, iako je u prvi mah planirano 9. Direktor fotografije je Peter Demening, dobro poznato lice fanovima Linča, a muziku će naravno raditi Angelo Badalamenti, koji je svojom uvodnom kompozicijom, učinio seriju poznatom i onima koji je nisu pogledali.

Priča se da je Linč izuzetno strog što se otkrivanja scenarija tiče. Navodno, cela ekipa je potpisala ugovor po kom se obavezuju da ne smeju ništa reći. Znamo da je Double R Diner, renoviran, tačnije stilski prilagođen devedesetim. U njemu je radila Norma, najlepša žena ikad, zajedno sa Šeli koja je svojom fotkom na društvenim mrežama nagovestila da je nastavila da kuva prokletu dobru kafu, crnu kao nebo bez mesečine i sprema pitu sa trešnjama.

Linč je porazgovarao sa svojim likovima u jednom intervjuu, gde nam oni prepričavaju promene u svojim životima.

Jedno je sigurno, Twin Peaks nema kraja, koncept Crvene sobe je ujedno i koncept prenosa demona koji je takoreći beskrajan. Za sada nije otkriveno kako se njega možemo otarasiti. A do tada, sanjajte nešto lepo i slušajte očaravajuću temu serije. 

Autor: Bogdan Panajatovski

Najnovije