Zabava

Game of Thrones – u iščekivanju

Game of Thrones – u iščekivanju

Upozorenje: Ne čitati ako nikada niste gledali seriju. U tom slučaju, pročitaj ovaj tekst, možda ti se svidi.

Svaki pravi fan serije koja se iščekuje cele godine vešto je naučio da izbegava tekstove u kojima se navode dešavanja iz predstojeće sezone. Melisandra reče ’’the night is dark and full of terrors’’, a i internet je tako mračan i prepun spojlera, stoga nećemo ovim tekstom plašiti fanove već ćemo se osvrnuti na prošlu sezonu i na to šta bismo voleli da se u predstojećoj dogodi.

Šesta sezona završila se smrću Remzija Boltona, svi smo bili jako srećni zbog toga jer je dobio ono što je zaslužio. Džon Snou postaje Kralj na Severu, saznajemo konačno ko je njegova majka - Lijena Stark, sestra Neda Starka, koju je navodno oteo Regar Targerijan (R+L=J). U šestoj sezoni vidimo Lijenu Stark koja moli Neda da joj obeća da će čuvati bebu (Džona), tako da na osnovu toga ne saznajemo da li je Regar Džonov otac, kao ni to da li je on oteo Lijenu ili su bili ljubavnici pa je on nju sakrivao jer je bila verenica Roberta Barateona. Sve što smo u seriji saznali je da Robert mrzi Targerijane i da želi da ubije svakog koji je ostao u životu, da je Ned Stark dugo Džona predstavljao svojim detetom a sve to jer je obećao sestri da će ga čuvati. Bilo bi lepo da u sedmoj sezoni dobijemo objašnjenje ovih komplikovanih odnosa i vidimo Regara Targerijana i njegov prvi susret sa Lijenom Stark.

Pošto je Džon Snou sada postao Kralj na Severu, nikako ne sme da mu se dogodi da pođe stopama svog brata Roba koji je zaboravio na svoju titulu i odlučio da oženi pogrešnu ženu pa je za to platio glavom. Međutim, videli smo do sada da je Džon satkan od lojalnosti i da nije jedan od onih koji su spremni sve da žrtvuju zbog ljubavi, tako da se od njega verovatno mogu očekivati velike stvari. Naravno, svi bismo želeli da otkrije tajnu formulu za uništavanje Belih hodača kao i da konačno porazi Sersei. Međutim, možda bi nekako bilo bolje da je porazi Arja, s obzirom na to da je ubila nekolicinu sa svog čuvenog spiska koji je i održavao u životu.

Ono što se sigurno zna jeste da je Deneris krenula ka Vesterosu. U suštini, ona će na isti i stići, ali koja će biti njena uloga još uvek se ne zna. Ako krene stopama svog oca, kralja Erisa iliti Ludog kralja, zasigurno će spaliti skoro čitav Vesteros jer su joj, u suštini, svi neprijatelji. Ali, ne bi bilo loše da ona bude malo mudrija pa da svoje zmajeve iskoristi na neki pametniji način. Dosta dugo se nagađalo da će njeni zmajevi možda da spale Bele hodače i da tako zaštite Vesteros bar jednim delom. Međutim, jedna jako bitna stvar je da Bele hodače ne uništava vatra, već samo zmajstaklo. Vatra može da uništi samo takozvane Utvare, odnosno mrtve ljude i životinje koje su ponovo oživeli Beli hodači, tako da verovatno Denerisini zmajevi neće imati neku veliku ulogu u njihovom uništenju. Ili hoće, jer Bele hodače uništava mac od valirijskog čelika koji je „preliven“ divljom vatrom ili vatrom zmajeva? Isto tako, pojavila su se pitanja na koja se ne mogu dati odgovori, ili bar ne još uvek. Naime, da li su fanovi kuće Stark previše subjektivni, ili se čini da Noćni kralj dosta vremena posvećuje Brenu i Džonu? Iako izgleda da su oni na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, povremeno izgleda kao da Noćni kralj ima neke nerazjašnjene odnose sa njima. U suštini, o Belim hodačima jako malo znamo, sem toga kako su nastali. S obzirom na to da se Beli hodači okreću protiv Dece šume, svojih tvoraca, ne bi bilo loše i da saznamo zašto su oni u sukobu i kako je do toga došlo.

Glavno pitanje je – ko će zauzeti Gvozdeni presto? Da li će na prestolu ostati Sersei ili će Deneris uspeti da ostvari ono zbog čega je krenula ka Vesterosu? Takođe, bitno je da saznamo – gde je Džendri, sin kralja Roberta, koga je ser Davos spasao od spaljivanja i žrtvovanja Gospodaru svetlosti? On je jedini zakoniti naslednik prestola pa bi bilo lepo videti kakvu će on ulogu imati i borbi za presto.

Postoji mnogo teorija koje bi se mogle ostvariti u sedmoj sezoni. Ako smo išta naučili iz ove serije to je da ništa nije onako kako izgleda i da se definitivno neće dogoditi ono što mi želimo. Sigurno je samo to da će nas ova sezona iznenaditi, a kako – saznaćemo uskoro. Do tada obnovite gradivo i nadajte se najboljem.

’’Fear cuts deeper than swords’’.

Autorka: Kristina Milošević

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije